EKONOMI. Skandalerna i Swedbank leder nu till att dess vd Brigitte Bonnesen får sparken. Stockholmsbörsen har stoppat all handel med Swedbankaktier.

Birgitte Bonnesen, Swedbank.

Swedbanks styrelse meddelar att bankens verkställande direktör Brigitte Bonnesen får sparken.

Men hon får också en fallskärm värd 21,5 miljoner kronor.

”De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen”, skriver Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark.

Så sent som i höstas försäkrade hon att Swedbank inte har några utländska kunder i Baltikum som tvättar pengar genom att bara flytta dem mellan konton, via Swedbank.

Skandalen med penningtvättsmisstankarna har dock fått Swedbanks aktievärde att rasa.

På tisdagskvällen beslutade Ekobrottsmyndigheten att inleda en förundersökning mot banken om grovt svindleri.

I förmiddags meddelade Stockholmsbörsen, som ägs och drivs av amerikanska Nasdaq, att all handel med aktierna i Swedbank stoppas.

Det är många delbeslut som måste tas, men de första åtgärderna är på ledningsnivå, att säkra att man har trovärdig ledning. Det måste inte vara världens bästa bankledning, det är ju krishantering. Det måste vara någon som har förmåga att leda banken genom den här krisen. Därefter kan man börja samarbeta med de amerikanska myndigheter som ska utreda banken, säger Peter Utterström, advokat med särskild kompetens i korruptionsfrågor.

— Ska man se det positivt så har i varje fall aktieägarna börjat inse att man måste börja agera på ett sätt som räddar banken, och då är det här naturligtvis ett helt korrekt steg. Det har ingen att göra med om Birgitte Bonnesen agerat fel eller inte, utan man måste vidta den här åtgärden för att skapa trovärdighet hos de amerikanska myndigheterna, säger Utterström.

Swedbank ska utredas av den amerikanska finansmyndigheten DFS, Department och Financial Services.

När avslöjandet om bankens skumraskaffärer först kom rasade aktien som allra mest men har sedan fortsatt att sjunka. Efter gårdagens razzia sjönk den med 12 procent. Vid dagens  öppning hade den backat ytterligare 4 procent.

— Oavsett vad man gör kommer det här – i bästa fall – kosta mycket pengar, kommenterar advokat Utterström.

Källor:
Swedbanks vd får sparken
Birgitte Bonnesen sparkas – får fallskärm värd 21,5 miljoner


  • Publicerad:
    2019-03-28 11:30