KOMMENTAR. Sjuklövern spelar SD i händerna och taktiken med ”nolltolerans” är unik.

”Only in Sweden” är ett uttryck som skulle kunna bli världskänt. Att en minoritetsregering behöver riksdagens stöd för att driva igenom sitt budgetförslag har tydligen kommit som en överraskning. Goddag yxskaft!

Det är anmärkningsvärt att regeringskrisen fått internationell uppmärksamhet. ”Det är inte ofta lilla Sweden toppar den globala affärstidningen Financial Times sajt. ”, skriver Andreas Cervenka på Svd Näringsliv. Han skriver att finanstidningen uppmärksammat andra länders regeringskriser men att dessa haft ”goda grunder” som en imploderande ekonomi. Andra rubriker kan röra ebola och krig.

I Sverige handlar regeringskrisen om modesta motkrav som landets tredje största parti ställt för att stödja regeringens budget. Den utsträckta handen stoppas av regeringens religionstillhörighet – med budord som ”alla människors lika värde”. Tillbedjare av denna religion sätter trossatserna före verkligheten.

Stefan Löfven och regeringen. Foto: Martina Huber

Stefan Löfven och regeringen. Foto: Martina Huber

Sverige är unikt. Till skillnad från andra länder med växande invandringskritiska partier har sjuklövern praktiserat en nolltolerans. Ingen vill backa från principen om en ”generös invandringspolitik” trots att en växande del av befolkningen säger ifrån med röstsedlarna. Tvärtom vill de distansera sig ännu mer. Att ens tala om att det finns problem med invandring eller att det kan behövas hårdare tag mot brottsligheten är svårt att uttala för en medlem av sjuklövern.

Jag vill upprepa Nordfronts rapportering om budgetomröstningen:

17:12 – Fridolin säger att man inte lyckats krossa invandringskritiska partier utomlands genom att förhandla med dem, därför ska man inte förhandla med SD menar han.

Om Gustav Fridolin avser att bokstavligt krossa sina meningsmotståndare så har han rätt. Det finns bara ett sätt att krossa den invandringskritiska opinionen och det är med medel som organisationsförbud, arkebuseringar och koncentrationsläger.

Om Fridolin däremot menar att hans likasinnade i andra länder gjort taktiska misstag genom samarbete eller att ta till sig motståndarens argument så har han fel. En smart politiker skulle lyssna på opinionen som anser att massinvandringen blivit extrem och även ta till sig en del argument från sina växande konkurrenter.

Presidentvalet i Frankrike 2002 är ett exempel. Jean-Marie Le Pen slog ut socialistledaren Lionel Jospin och nådde till andra valomgången mot Jaques Chirac. Till skillnad mot politikerna i Sverige lyssnade Chirac på folkopinionen och stal delar av Le Pens retorik, om bland annat hårdare tag mot brottsligheten. Det blev ett vinnande koncept.

Vladimir Putin är också ett exempel på en skicklig maktspelare som agerat smart. När ryssen Egor Sviridov 2010 sköts ihjäl av en nordkaukasisk främling följde flera dagar av energiska protester med ramsor som ”Ryssland för ryssar”. Vladimir Putin kallade händelsen för en tragedi och lade blommor på Sviridovs grav. På så vis dämpade Putin en oönskad opposition, något som svenska politiker aldrig gjorde efter mordet på Daniel Wretström i Salem.

Att ta till sig en del av sina motståndares argument, att lyssna på opinionen och förhandla är något som sjuklövern skulle tjäna på. Med sjuklöverns låsta positioner så är det givet att SD kommer växa vid ett omval. Det skulle krävas många skandaler och allvarliga misstag från SD för att inte växa. Matchen för SD blir enkel även med en sjukskriven Jimmy Åkesson.

Det är lätt att känna av entusiasmen bland likasinnade över den fällda budgeten och Stefan Löfvens utlysning av nyval. En relevant fråga blir hur SD:s framgångar gynnar oss eller inte. Jag skulle svara att spelar det någon roll? Så länge inte alla trollbinds av den falska föreställningen att SD kommer rädda oss så ska vi göra det bästa av situationen. Vår uppgift blir att arbeta med den kritiska opinionen som klart och tydligt växer och dra den i vår riktning.


  • Publicerad:
    2014-12-05 16:56