Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sydafrika: Två svarta ihjälskjutna efter attack mot vit kyrka

Av Redaktionen, 2020-07-29
redaktionen@nordfront.se

AFRIKA. Under söndagsmorgonen angreps en gudstjänst i sydafrikanska Wierda Park av svarta rånare. Två av dem sköts ihjäl av en pensionerad polis innan de hann skada någon allvarligt.

Pieter van der Westhuizen med de två ihjälskjutna rånarna. Foto: Twitter

Två svarta rånare sköts ihjäl när de stormade Querencia Ministries church i sydafrikanska Wierda Park under söndagen, rapporterar News 24. Rånarna hann börja misshandla och hota församlingens pastor Kobus Erasmus och några församlingsmedlemmar innan den pensionerade polismannen Pieter van der Westhuizen, bror till rugbylegenden Joost van der Westhuizen, reagerade.

Droppen tycks ha varit när rånarna satte en pistol mot pastorns huvud. Van der Westhuizen lyckades skjuta två av rånarna till döds, medan en tredje flydde platsen skadad.

Ingen i församlingen ska ha skadats mer än lindrigt tack vare den pensionerade polismannens snabba insats.

Till News 24 uttalar sig van der Westhuizens advokat, som menar att hans klient fortfarande är ”skakad” efter incidenten.

— Självklart, det är en traumatisk upplevelse för vem som helst. Han kommer att få all nödvändig rådgivning, men han verkar okej. Han var polis i 13 år så han har den nödvändiga utbildningen att hantera dylika situationer, men det är likväl en traumatisk upplevelse för vem som helst.

Enligt advokaten är det hela ett fall av nödvärn.

— Jag kan inte utveckla alla detaljer, men i det är stadiet tycks det vara så att han agerade i självförsvar. Inte bara för att skydda sig själv utan också för att skydda församlingen, säger advokaten och fortsätter:

— Pieter gjorde vad som var nödvändigt för att se till allas säkerhet.

Att svarta attackerar vita församlingar mitt under pågående gudstjänst är inte helt ovanligt i Sydafrika. Den 25 juli 1993 anföll ett halvt dussin svarta män, beväpnade med splittergranater och automatkarbiner St. James Church i Kenilworth, Cape Town, med syfte att döda så många vita som möjligt av det dryga tusentalet församlade. Även denna gång räddades man dock av en beväpnad man, nämligen missionären Charl van Wyk som lyckades skrämma iväg angriparna genom att skjuta mot dem med sin revolver.


  • Publicerad:
    2020-07-29 10:00