Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sydsvenskan: Att ifrågasätta homolobbyns fördelar “vittnar om hbtq-personers utsatthet”

Av Redaktionen, 2019-07-17
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. I en ledarartikel ägnar sig Sydsvenskan åt logiska kullerbyttor.

Nyligen skrev Svalövs kommunstyrelseordförande Teddy Nilsson (SD) ett inlägg på Facebook med följande uppmaning: ”Förbjud exkluderingsflaggan nu!”. När någon frågade vilken flagga han menar svarade han:

Prideflaggan, då den blivit HBTQ-rörelsens främsta varumärke och denna rörelse ifrågasätter heteronormen.

Vidare kommenterade han till media att vem som helst får ifrågasätta heteronormen, men att det inte är kommunens uppgift att ta ställning.

Inlägget är skrivet efter en debatt om att hissa Prideflaggan i kommunens egna flaggstång. Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare.

Nu har Bonnier-tidningen Sydsvenskan svarat på detta i en ledarartikel. Sydsvenskan hävdar att Pride-flaggan, som är en uttalad symbol för homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner, inte alls exkluderar heterosexuella eftersom ”alla får delta i Pridefestivalen”.

”På vilket sätt menar Nilsson att han och andra heterosexuella är exkluderade?” frågar sig Sydsvenskan och låtsas om som att man inte känner till att den flagga som är tänkt att hissas på kommunens egna flaggstång tar ställning för specifika grupper (den kommunala flaggningen nämns emellertid i artikeln).

Sydsvenskan nöjer sig dock inte med det. Ett ifrågasättande av homolobbyns fördelar och exkluderingen av andra grupper – som kan variera från att homolobbyn får sina flaggor uppsatta på kommunbyggnader till att hbtqp-personer har särskilt skydd i lagen – är ett bevis på att gruppen är ”utsatt”.

Teddy Nilssons uttalanden visar att Pride fortfarande behövs. Hans ord vittnar indirekt om hbtq-personers utsatthet.

Källa:
Nilsson (SD) påminner om vikten av Pridefestivaler


  • Publicerad:
    2019-07-17 15:00