I veckan skrev Nordfront om Dalademokratens extremt vinklade artikel ”I Dalarna får papperslösa vård”. Artikeln innehöll förutom några skönmålningar av illegala invandrare (”papperslösa flyktingar”) en bildillustration på en mörk läkare och ett blont barn. Se bild nedan:

En av dem som reagerade på Dalademokratens artikel var Pär Sjögren, chef för Motståndsrörelsens femte näste, som kontaktade artikelförfattarinan, Sofie Nohrstedt, för att ställa frågor. Pär Sjögren skrev:

”Hej
Ser att du är författare till denna artikel: http://www.dalademokraten.se/Dalarna/All…ill-vard-/

Varför kallar du illegala flyktingar för papperslösa?
Varför illustrerar du artikeln med en bild som är vilseledande?
Sen när blev vita blonda barn illegala flyktingar?
MVH Pär Sjögren”

Pär Sjögren fick faktiskt svar från Sofie Nohrstedt, men ett ganska spydigt sådant och utan något egentligt bemötande av de frågor som ställdes:

”Hej!

Som du kanske vet så är det ofta inte journalisten som bildsätter.
Artikeln handlar om att alla barn får rätt till samma vård.
Upprör det dig att barn får vård?

Sofie”

Efter detta svar skickade Pär Sjögren ytterligare ett e-postmeddelande, som ännu inte besvarats. Meddelandet, som skickades för tre dagar sedan, löd:

”Det som upprör mig är att:
1. Du/ni använder felaktiga ord och slätar över det faktum att ”papperslösa” är här illegalt.
2. Du genom denna artikel ger ditt tysta godkännande (för publiceringen av bilden) genom att vilseleda läsaren genom att insinuera att det är etniska nordbor som är här illegalt.
3. Ja, jag upprörs över det faktum att jag genom mitt betalade av skatt gynnar personer som är här illegalt.
4. Dessa sk ”papperslösa” får exakt samma vård som oss andra sedan tidigare, den stora skillnaden nu är att dom får den antingen gratis eller subventionerad genom våra skattepengar.”

Nordfront har tipsats om att Sofie Nohrstedt är engagerad i SAC Syndikalisterna, en organisation vars medlemmar med jämna mellanrum maskerat sig och angripit nationella under benämningen ”AFA”. Att Sofie Nohrstedt är organiserad i SAC syndikalisterna stämmer och hon har i deras namn engagerat sig för just ”papperslösa”. Frågan är hur många av Dalademokratens läsare som känner till att Sofie Nohrstedt har egna intressen av att få folk att inta en positiv hållning till illegala invandrare, och att detta sker i skenet av objektiv journalistik?


  • Publicerad:
    2012-07-15 22:25