GÖTEBORG. Syndikalister misshandlade en höggravid kvinna i Göteborg för att man misstänkte att hennes man var nationell.

Malin Hägglund misshandlade höggravid kvinna och kallade henne för ”hora”

Det är det medborgarjournalistiska projektet Avmaskerat som skriver om händelsen som inträffade så tidigt som 1993 men som inte granskats nämnvärt förrän nu.

Den 19 november 1993 hade syndikalister träffats vid ett bokcafé där de planerade att använda våld mot oliktänkande. I närheten hade ett mindre sällskap samlats för att äta på en restaurang och eftersom en av dem var korthårig identifierade två vänsterextremister – Malin Hägglund (750909-8526) och Emma Hessfelt (751013-5580) – dem som ”skinnskallar”.

Efter ett tag väller det ut gatustridsbeväpnade syndikalister från bokcaféet och omringar det intet ont anande sällskapet. En i sällskapet var en höggravid kvinna, men det brydde sig inte syndikalisterna om. Ur domen:

”Gänget sprang iväg, men det kunde inte Y pga att hon var gravid. Så ganska snart hade hon dem, ”inom en armlängds avstånd”. Hon ställde sig då mot väggen med sin mage och lade händerna för, för att skydda den. Y uppger att hon fick panik. Snart märkte Y att X [hennes man] hade vänt och sade: ”Slå henne inte, slå henne inte.” När Y då vände sig om, såg hon att det var fyra personer som slog X. Bl.a. i huvudet. ”De här fyra personerna slog konstant hela tiden.”

När kvinnan uppmärksammade syndikalisterna på att hon var med barn blev hon kallad för ”hora”.

”Den rödhåriga tjejen pratade hela tiden med Y och sade bl.a. att ”det var ett trevligt sällskap du har”. Y sade då ”slå mig inte, jag är med barn”. De skrattade åt henne för att hon sagt att hon var med barn och kallade henne för ”hora”.”

Två syndikalister, ovan nämnda Malin Hägglund samt Jonas Svensson (731208-3376), dömdes för attacken. ”Straffen” blev 1 respektive 2 månaders fängelse.

Jonas Svensson blev ”upphetsad” över misshandeln


  • Publicerad:
    2020-05-28 19:20