INRIKES. Synsam väljer nu att flytta hem hela sin produktion från Asien och att bygga en ny fabrik i Ockelbo. Beslutet innebär 150 nya arbetstillfällen i kommunen.

Synsam flyttar hem produktionen från Kina och bygger en ny, toppmodern fabrik i Ockelbo. Foto: Janee (CC BY-SA 3.0).

Synsam bryter trenden av företag som flyttat sin produktion till Asien och gör tvärtom, skriver SVT Nyheter.

Synsam som för närvarande låter producera sina glasögon huvudsakligen i Kina ska nu flytta hem hela produktionen till Sverige, närmare bestämt till Ockelbo.

Företaget har i dagsläget 450 butiker och en omsättning på runt 4 miljarder kronor och ska bygga en helt ny, toppmodern fabrik i Ockelbo. Här kommer omkring en miljon glasögon att tillverkas årligen vilket ger arbete åt runt 150 personer.

Beslutet innebär att Synsam blir den största privata arbetsgivaren i kommunen.

— Ockelbo står rent geografiskt bra och är en av anledningarna till varför vi valt Ockelbo, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef i Synsam Group till SVT.

Den nya fabriken ska börja byggas efter årsskiftet och planeras att tas i bruk under hösten 2021. Under en treårsperiod kommer Synsam att investera 250 miljoner kronor i anläggningen.

— Det är glädjande att vi får 150 nya arbetstillfällen, och sådana här etableringar kan dessutom bana vägen för ytterligare arbetstillfällen, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo till SVT.

Anledningen till att Synsam väljer att flytta hem produktionen till Sverige är förutom miljö och sociala förhållanden att man inte vill vara beroende av att ha sin produktion i ett högriskland.


  • Publicerad:
    2020-10-05 16:55