MELLANÖSTERN. Syrien har hotat att utöva sin ”legitima rättighet till självförsvar” vid fortsatt israelisk aggression om inte FN:s säkerhetsråd sätter stopp för Israels intrång på syriskt luftrum.

Efter de senaste dagarnas israeliska luftangrepp på Syrien har landet uttalat hot om att slå tillbaka och angripa Tel Avivs flygplats om inte Israels försvarsmakt, IDF, slutar begå intrång i syriskt luftrum.

Syriens representant i FN, Dr Bashar al-Jaafari, frågade under tisdagen när säkerhetsrådet kommer reagera:

Är det inte dags nu för FN:s säkerhetsråd att stoppa Israels upprepade aggression mot Syriens territorium? Eller krävs det för att få uppmärksamhet från krigsmakarna i det här rådet att vi nyttjar vår legitima rättighet till självförsvar och besvarar israelisk aggression mot Damaskus flygplats med liknande attacker mot Tel Avivs flygplats?

Israeliska flygangrepp mot påstådda ”iranska mål” i närheten av Syriens mest trafikerade flygplats har blivit allt vanligare och förra månaden erkände IDF:s tidigare stabschef öppet att man bedrivit en storskalig bombningskampanj i Syrien under flera år.

Utöver hoten från Syrien meddelade Ryssland idag att man anser att Israels luftangrepp på Syrien bör upphöra.

— Praktiserandet av godtyckliga luftangrepp på en suverän stats territorium, i det här fallet Syrien, bör uteslutas, sa Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, som svar på en fråga från den ryska nyhetsbyrån TASS gällande de senaste israeliska luftangreppen på Syrien.

Källor:
Syria threatens to ‘strike Tel Aviv airport’ unless UNSC acts against Israel’s impunity
Israel’s ’Arbitrary’ Airstrikes on Syria Must Stop, Russia Warns


  • Publicerad:
    2019-01-23 19:15