UTRIKES. Syriens utrikesminister menar att den USA-ledda koalitionen förstör allt i Syrien förutom terrorgruppen Islamiska staten.

Syriens utrikesminister Walid al-Muallem vill upplösa den USA-ledda koalitionen som enligt egen utsago bekämpar terrorgruppen Islamiska staten (IS). Anledningen är att han anser att koalitionen inte bekämpar terrorister utan i stället försöker förstöra Syrien.

— Den här koalitionen skapades för att förinta IS men i stället förintar den det syriska folket, säger al-Muallem till Russia today.

— Den internationella koalitionen har begått brott gentemot det syriska folket. Under de senaste två månaderna har tusentals syriska civila, framförallt kvinnor och barn, fallit offer för dessa brott, fortsatte han.

Den USA-ledda koalitionens mål är enligt utrikesministern i stället att förstöra landets infrastruktur samt att förlänga kriget, vilket inleddes år 2011 när väst-, Israel- och gulfstatstödda ”rebeller” tog upp vapen för att få bort landets demokratiskt valde president Bashar al-Assad från sin post. Det syriska utrikesdepartementet har upprepade gånger skrivit vädjande brev till FN för att försöka förmå dem att stoppa USA:s aggressioner mot det krigsdrabbade landet.

USA har nyligen fått liknande kritik även från Iran, den libanesiska shiamilisen Hizbollah samt Ryssland. Det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konashenkov anklagade bland annat den USA-ledda koalitionen för att ”simulera” strider mot IS. Konashenkov antydde dessutom att de låter IS-terrorister fly från koalitionens områden i Irak till Syrien för att försvåra för ryska och syriska regeringstrupper att besegra IS.

Källor:
US-led coalition ‘annihilates Syrian people, protects ISIS’ – Syrian FM to RT
US ‘simulates’ anti-ISIS fight in Iraq as terrorists cross into Syria – MoD


  • Publicerad:
    2017-10-12 07:15