Nu får Sverige betala dubbelt upp för den massinvandring som pågått i årtionden. Flyktingar från Syrien väljer hellre Sverige än exempelvis Finland eftersom de redan har sina släktingar här.

sverige_fantastiskt

Det är Yle som rapporterar om hur alltfler syrier nu kommer till Sverige. En jämförelse mellan Sverige och Finland visar att det är betydligt mer lockande att åka till Sverige. Yle skriver:

”Finland tog enligt inofficiella uppgifter emot 183 syrier i fjol, medan Sverige tog emot över 200 enbart under den första veckan 2013. Antalet syriska flyktingar som kom till Sverige mer än tiofaldigades under fjolåret, och det finns inga tecken på att flyktingströmmen från inbördeskrigets Syrien skulle avta.”

Migrationsverket i Finland konstaterar att reglerna för asylmottagande är likartade i Finland och Sverige och att detta inte är förklaringen till det ökade asylmottagandet i Sverige. Anledningen till att syrierna väljer just Sverige är att deras släktingar redan bor här, menar Oskar Ekblad som är avdelningschef för verksamhetsområdet asyl på Migrationsverket i Sverige:

”Och om man då har släktingar eller vänner i Sverige så är det självklart att man känner till landet.”

Finland räknar inte med någon större flyktingvåg i år utan tror att siffran kommer vara fortsatt kring 200. Migrationsverket i det mer generösa Sverige räknar med att ta emot åtminstone lika många flyktingar som i år och att över 8000 syrier får uppehållstillstånd i Sverige nästa år. Siffran 8000 handlar enbart om syrier.

En artikel som publicerades under gårdagen i norska Aftenposten berättar lite mer om varför Sverige lockar exempelvis syrier. I artikeln, som handlar om att syriern ”Nazim” djupt ångrar att han inte valde Sverige framför Norge, förklarar tidningen:

”Sverige har mer liberala regler för familjeåterförening.
Landet har en en stor invandringsbefolkning från förr.
Svenskarna har ett rykte i världen som mer invandringsliberala än Norge.
I Sverige kan asylsökande bo vart de vill, med stöd från staten. I Norge måste de bo på mottagningar, ofta långt från Oslo, om de vill ha ekonomiskt stöd.”


  • Publicerad:
    2013-01-14 23:55