Den så kallade förintelsen upphörde 1945 i och med andra världskrigets slut. Efter detta har staten Israel och enskilda judar krävt otaliga miljarder i skadestånd från Tyskland. Nu framkommer dock att man har missat att kräva pengar för dem som överlevde ”förintelsen” men som dog i det som kallas för Israels frihetskrig tre år senare.

Chefen för Jersusalem-baserade organisationen ”Offren för nazisternas förföljelser”, Motke Wiesel, uppmanade i fredags den tyska regeringen att kompensera syskonen till mer än 400 judar som överlevde ”förintelsen” men sedan dog i det krig som uppstod när judarna utropade Israel till judisk stat 1948. Enligt Wiesel dog runt 2000 förintelseöverlevare under Israels frihetskrig medan 400 av dem saknade föräldrar men hade syskon.

”Dessa offer kompenserades aldrig av Tyskland som förintelseöverlevare”, skrev Wiesel i ett brev till olika judiska organisationer förra året. Wiesel säger att i nuläget fyra judar har varit i kontakt med organisationen för att få ut pengar.

Wiesel vill även att Israel kompenserar syskonen till de 400 överlevarna för uteblivna krigspensioner från kriget 1948.


  • Publicerad:
    2012-10-16 18:42