Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Syskonpar i Norrtälje stämmer Frimurarna på miljonbelopp

Av Redaktionen, 2020-09-11
redaktionen@nordfront.se

FRIMURERI. Två arvlösa syskon har stämt ordenssällskapet Frimurarna på ett miljonbelopp, som de menar är deras laga lott.

Frimurarna är ett sällskap med många hemligheter.

Ett arvlöst syskonpar i Norrtälje har stämt Frimurarna. Om syskonparet vinner kan det leda till en ny rättspraxis. Detta skriver Norrtelje Tidning.

Fallet gäller en skogs- och fastighetsentreprenör som länge bodde på en gård utanför Norrtälje och som för drygt 15 år skänkte bort sitt fastighetsbolag, då värt omkring 50 miljoner kronor, till ordenssällskapet Frimurarna, samt två andra mindre organisationer.

Mannens enda motkrav var att de årligen skulle dela ut ett pris i hans namn. Som tack för gåvan fick han också en medalj av Frimurarna samt en lunch med bland annat drottning Silvia.

För snart fyra år sedan dog mannen som då var i 90-årsåldern, och enligt hans fyra barn var den stora donationen till Frimurarna ett steg i att göra dem arvlösa.

Enligt paragraf sju i ärvdabalken får man inte göra sina bröstarvingar – det vill säga sina barn – arvlösa.

Sedan pappans död har två av de fyra barnen med hänvisning till bland annat ärvdabalken hävdat att det som har skett strider mot lagen. De anser att de har blivit lurade på sina laga lott, som är minst 50 procent av faderns egendom.

Syskonen har, trots att de riskerar skulder på miljontals kronor från domstolen vid en förlust, valt att stämma Frimurarna med flera inför tinget. I måndags inleddes förhandlingarna i Norrtälje. Dessa förhandlingar pågick till och med tisdagseftermiddagen.

Enligt syskonen började konflikterna redan på 1990-talet. År 1995 skrev mannen ett testamente som klargjorde att hans yngsta son skulle fortsätta förvalta hans fastigheter efter hans död och att övriga tre bröstarvingar skulle dela på resten eller bli utköpta.

Sonen upplevde sedermera att relationen med pappan blev alldeles för ansträngd för att kunna fortsätta ett samarbete, och i slutet av 90-talet lämnade han sin tjänst hos honom. Han räknade ändå med att kunna fortsätta förvalta och förädla det som från början var hans farföräldrars fastigheter.

Försökte göra sina barn arvlösa – mot gällande lag
Under måndagens och tisdagens förhandlingar i Norrtälje hade syskonens juridiska ombud och försvaret kallat den man som efterträdde sonen som fastighetsförvaltare i slutet av 90-talet.

Denne man vittnade om att arbetsgivaren flera gånger under tidigt 2000-tal hade berättat att han planerade att göra sina barn arvlösa. Ett annat vittne berättade samma sak: Mannen hade gjort tydligt att det inte skulle finnas något kvar till barnen.

Men enligt lag kan man alltså inte fullt ut skriva ut sina barn ur sitt testamente. Femtio procent av det totala arvet ska alltid tillfalla barnen.

Frimurarna företräddes under förhandlingarna av den kände judiske advokaten Peter Danowsky. Efter tisdagens förhandlingar var han positiv till Frimurarnas chanser att vinna målet.

— Genomgången av allt underlag bjöd inte på några överraskningar, men nu är det upp till tingsrätten att bedöma om det som har skett är en laglottskränkning eller inte, säger Peter Danowsky till Norrtelje Tidning.

Ändå var advokaten Johan Frih, som företräder ett av syskonen, var också nöjd efter tingsrättsförhandlingarna:

— Vi som företräder de två arvingarna har nu gjort gällande att barnens rätt till sitt arv har kränkts i det här fallet. Vanligtvis kan det ses som en uppförsbacke att bevisa att en gåva är en del i att avsiktligt göra bröstarvingarna arvlösa – men i det här fallet har stödet för barnens sak varit starkare än i andra liknande fall jag har tagit del av, säger Johan Frih till Norrtelje Tidning.

Tingsrättens dom faller den 6 oktober. Syskonen som har stämt Frimurarna har hittills inte velat medverka i intervjuer med massmedier.

Vilka eventuella kopplingar Johan Frih eller Peter Danowsky själva har med Frimurarorden är okänt.

Danowsky har dock varit ordförande för Stiftelsen Judisk Krönika. Där ingår nu bland andra chefen för Judiska Museet i Gamla stan i Stockholm Christina Gamstorp; Noa Hermele som var elev till den antisvenska demografiska aktivisten Barbara Lerner Spectre på hennes judiska maktcentrum Paidea i Stockholm, och även Nathalie Rotschild som är skribent och radiojournalist för Sveriges Radio; bland annat i P1:s opinionsbildande nyhetsmagasin Godmorgon Världen!, och som skribent i internationell, judisk press.


  • Publicerad:
    2020-09-11 23:00