Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ta ställning för yttrandefriheten – hjälp Fredrik Vejdeland med böter

Av Redaktionen, 2015-08-28
redaktionen@nordfront.se

INSAMLING. Nordfronts chefredaktör och tidigare ansvarige utgivare Fredrik Vejdeland har dömts att betala böter och advokatkostnader. Dra ditt strå till stacken!

fredrik_vejdeland_jk

Fredrik Vejdeland, Nordfronts chefredaktör, dömdes tidigare i år av hovrätten till både fängelse och böter efter att han överklagat två domar från tingsrätten. Vejdeland dömdes för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” då han tidigare var ansvarig utgivare för Nordfront. Domen gällde både kommentarer och artiklar som publicerats på hemsidan och det som gjorde domen extra absurd var det faktum att de flesta av åtalspunkterna Vejdeland dömdes för gällde generella hyllningar av nationalsocialismen, Adolf Hitler och Tredje riket.

Vejdeland höll i hovrätten ett längre försvarstal som har publicerats på Nordfront. Domen har i efterhand också kritiserats för att vara grundlagsvidrig då den går att tolka som att generella hyllningar av en politisk ideologi har kriminaliserats.

— Eftersom domen kan tolkas som att det är olagligt att uttrycka sig positivt om vissa ideologier och ideologiska förgrundsgestalter så måste den överklagas. Hovrätten har ju inte svarat på de här viktiga punkterna utan bara klumpat ihop allting. Är det olagligt eller inte att få hylla sin egen ideologi? sa Vejdeland till Nordfront direkt efter hovrättens dom.

Högsta domstolen valde dock att inte pröva domen som nu kommer att verkställas. Vejdelands böter och advokatkostnader uppgår till sammanlagt till 25 000 kronor och Nordfront hoppas nu att de läsare som uppskattar Vejdelands arbete hjälper till att täcka upp denna utgift.

De som vill donera pengar kan föra över pengarna till 53 07 66-5. Märk inbetalningen med ”Vejdeland”. Om du vill att betalningen ska vara undertecknad till den insamlingslista som kommer upp på sidan, märk då betalningen med ”Vejdeland – *valfritt namn*”. En insamlingsmätare kommer att läggas upp på Nordfront och vi meddelar när beloppet är insamlat. Hinner det komma in för mycket pengar går överskottet till Nationella Fånghjälpen.


  • Publicerad:
    2015-08-28 12:30