Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.
Snusdosor

Studie: Snusare har färre spermier än andra män

Snusare hade 25 procent färre spermier än icke-snusare ”Kan minska chanserna att bli pappa med 10 procent.”

Världshälsoorganisationen kräver upphävande av alla tidsgränser för aborter

WHO vill se globalt införande av fria ”on demand”-aborter Aborter ska kunna utföras hur sent som helst i en graviditet och det är mer prioriterat än samvetsfriheten.

Cigaretter

Nya Zeeland ska stegvis förbjuda rökning

Nyzeeländska ungdomar kommer aldrig få köpa cigaretter ”En historisk dag för vår folkhälsa”. 

Kött viktigt för äldre visas i ny studie

HÄLSA. För att slippa muskelförtvining när vi blir äldre är det viktigt att äta kött istället för en diet baserad på enbart växter. Detta enligt en ny studie från ett forskarteam vid King’s College London.

Ökad fetma bland svenskar kräver bredare ugnar i krematorier – “kunderna” får inte plats

HÄLSA. På grund av den ökande övervikten och fetman bland svenskar satsar nu de svenska krematorierna på extra stora och bredare ugnar, det har nämligen gått så långt att ”kunderna” inte får plats annars. Men detta räcker ändå inte.

Riskfyllda preventivmedel – vad du som kvinna bör veta

KVINNOHÄLSA. Victoria Adler listar de vanligaste preventivmedlen och går igenom deras skadliga inverkan på våra kroppar och psykiska hälsa.

Radio Regeringen #149: Vattkoppor, guldgrävare och goda vanor

RADIO REGERINGEN. Live kl 20.00: Elin kör ett nyhetssvep där ämnena blir vattkoppor och guldgrävning. Noora bjuder på sina träningstips del 2: hur goda vanor skapas.

Radio Regeringen #148: Vintermys och välmående

RADIO REGERINGEN. Live klockan 20.00: Ikväll blir det myspys i vinterskrud och hälsosnack.

Radio Regeringen #147: Aktivistdagarna, hälsa och vintermys

RADIO REGERINGEN. Live klockan 20.00: Det diskuteras kring aktivistdagarna och de nyheter som kommit under folkkonferensen samt prat om hälsa och vintermys.

Stor ökning av parasitangrepp: “Springmasken drabbar rekordmånga”

INRIKES. Tarmparasiten springmask drabbar allt fler och framför allt barn i olika åldrar. Antalet drabbade har ökat explosionsartat de senaste åren och 2018 spås bli ett rekordår.

Forskare varnar: Eteriska oljor kan få män att utveckla bröst

HÄLSA. Enligt en ny studie har forskare kommit fram till att eteriska oljor som bland annat används till att sprida väldoftande ångor eller i skönhets- och hygienprodukter kan få män att utveckla bröst.

Aggressiv myggart har tagit sig till Sverige

INRIKES. Den aggressiva Nilfebersmyggan som är mest känd för sin förmåga att sprida det virus som orsakar West Nile Fever verkar ha etablerat sig i Sverige.

Hormonstörande ämnen i många solkrämer visar en norsk undersökning

HÄLSA. Solkräm kan innehålla olämpliga ämnen, visar ett test som Forbrukerrådet i Norge har utfört.

Snus ökar risken för typ 2-diabetes

HÄLSA. Snus anses ofta vara ofarligare än rökning, men när det handlar om risken att drabbas av typ 2-diabetes verkar både snus och cigaretter vara lika farliga. En större undersökning ger starkt stöd för detta.

Lantlig uppväxt skyddar mot allergier och astma

HÄLSA. Enligt en studie som nyligen publicerades i den medicinska tidsskriften Thorax skyddar lantlig uppväxt i barndomen mot att drabbas av allergier som vuxen. Kvinnor som växer upp på en gård utvecklar också bättre lungkapacitet än kvinnor uppvuxna i stan.

Ny studie: Astma mycket ovanligt hos Amishfolket

HÄLSA. Enligt en ny amerikansk studie drabbas barn hos Amishfolket i USA sällan av astma. Anledningen verkar vara att de har en traditionell livsstil med boskapsdjur nära inpå.

Öl från Systembolaget innehåller bekämpningsmedel

HÄLSA. Nästan alla ölsorter som säljs av Systembolaget innehåller det omtalade bekämpningsmedlet glyfosat, detta enligt en undersökning som gjorts av ”Testfakta”.

Coca-Cola backar – folk väljer hälsosammare alternativ

COCA-COLA. Läskjätten Coca-Cola backar rejält i omsättning för fjärde kvartalet i rad då allt fler människor väljer hälsosammare alternativ. Totalt sett sjönk omsättningen med fyra procent.

Bröstmjölk kan sända genetiska budskap till barn

VETENSKAP. Genetiska komponenter i bröstmjölk kan ha en större påverkan på barns hälsa och utveckling än forskare tidigare trott, visar ny forskning.

Asylsökare bakom explosiv ökning av den multiresistenta bakterien MRSA

SKÅNE. Folkhälsomyndigheten menar nu att den ökade massinvandringen 2015 lett till en kraftig ökning av den multiresistenta bakterien MRSA.

Nu får bögar lämna blod även i USA

HÄLSA. Homosexuella män får nu lämna blod även i USA efter att landet upphävt förbudet som infördes i samband med att hiv-viruset började att spridas för över trettio år sedan.

Dagens unga blir allt mer ohälsosamma – riskerar att dö yngre än sina förfäder

HÄLSA. I en ny rapport från Världshälsoorganisationen framgår det att dagens unga européer riskerar att dö yngre än sina far- och morföräldrar. Orsaken är att de röker, äter och dricker för mycket skräpmat.

Varningstext på läsk

USA. Politikerna i staden San Francisco har förklarat krig mot läsktillverkarna. Med ett nytt förslag, som enhälligt röstades igenom förra veckan, tvingas läskproducenterna att trycka en varningstext på alla drycker som innehåller socker.

Ny forskning: Energidryck kan leda till missbruk och hjärtdöd

FORSKNING. Energidrycken slog igenom kraftigt för några år sedan och är nu en vanlig törstsläckare bland alla åldrar. Nu visar nya internationella studier att för mycket energidryck kan öka risken för missbruk och vid överdriven förtäring även leda till död.

“Mobiler och surfplattor dödar oss i förtid”

HÄLSA. Idag gick 190 forskare världen över ut med en enad röst och varnade för att de magnetfält och den strålning som avges av mobiltelefoner, surfplattor och wifi-anläggningar kommer att orsaka för tidig död hos många människor.

Ny studie: Paracetamol hämmar känslor

USA. En tidigare studie visar på att paracetamol kan dämpa känslomässig smärta, nu visar en ny studie gjord vid Ohio State University på att preparatet verkar dämpande på alla slags känslor.

Studie: “tv-tittande barn blir soffpotatisar som vuxna”

HÄLSA. Enligt en brittisk studie kommer barn som tittar mycket på TV även att göra det när de blir större, något som även gör att hälsan blir lidande.