Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

MSB missade bygga svenska beredskapslager – vill nu bygga EU-lager

EU.  EU planerar att bygga upp fyra till sex nya krisberedskapslager med skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel runt om i Europa. Flera svenska myndigheter har ansökt om att ett av lagren ska placeras i Sverige.

Specialdesignat fältsjukhus avvecklas utan att ha använts

INRIKES. Medan dödstalen för covid-19-patienter eskalerar på Sveriges sjukhus, där syrgas för äldre svenskar slentrianmässigt ersätts med andningshämmande morfin – lägger man nu ner det välutrustade fältsjukhuset i Älvsjö. Det har aldrig använts.

Jordbruksutbildning för arbetslösa svenskar läggs ner

INRIKES. Såväl för EU:s maktelit som för svenska branschorganisationer är säsongsmigration lösningen på jordbrukets behov av arbetskraft. Nu när EU åter öppnar gränserna, lägger ansvariga därför hellre ner en jordbruksutbildning för svenskar.

Bildt och Stubb: “Globaliseringen måste gå segrande ur coronakrisen”

NORDEN. Tidigare statsministrarna Bildt och Stubb diskuterade på Hanaholmens webbinarium: Vägen ut ur dagens kriser går via starkare multilateralt samarbete samt upprättandet nya globala maktstrukturer. Krafterna i vägen för denna utveckling måste tas på allvar – och varnas för.

Kön till operationer har aldrig varit längre i Sverige

INRIKES. En överläkare och chef för Svenskt Perioperativt Register är djupt bekymrad över de växande köerna till operationer inom svensk sjukvård. Han pekar på det fysiska och psykiska lidande som de väntande utsätts för.

Regimen i Rosenbad erkänner fel: “Skulle inte ha avskaffat beredskapslagren”

INRIKES. Under helgen erkände socialminister Lena Hallengren att det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager som byggts upp för kriser som den nuvarande coronakrisen.

Finland öppnar sina beredskapslager – Sverige har inga

FINLAND. Nu öppnar Finland sina beredskapslager för att säkra tillgången på medicinsk skyddsutrustning. Sveriges beredskapslager monterades ner i slutet av 90-talet.

Staten får kritik för hanteringen av skogsbränderna

KRISHANTERING. Sveriges krishanteringsförmåga pressas hårt nu då ett stort antal skogsbränder pågår. Utländska helikoptrar och flygplan har skickats till Sverige för att hjälpa till med brandsläckningen.

Dålig krisberedskap i Borås

INRIKES. Efter en krisövning i Borås står det klart att kommunen inte klarar av att försörja staden med vatten i en nödsituation. Det råder även brist på dunkar att bära vatten i.