UTRIKES En regeringstjänsteman från Taiwan uppger att ett statsbesök från amerikanska Nancy Pelosi fortfarande är planerat, trots hot från Kina.

Kina har svarat med militärövningar efter rykten om att talesmannen för det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, ska göra ett särskilt statsbesök till Taiwan.

I det officiella uttalandet nämns inte Taiwan som en destination under Pelosis Asien-turné, men nu bekräftar en anonym hög tjänsteman från Taiwans regering att besöket blir av.

Varningar har utfärdats från både Kina – som anser att Taiwan tillhör dem, samt att Taiwan inte ska få ha egna internationella relationer – och från representanter för Joe Bidens regering. Risken finns att Kina skulle svara militärt på en sådan geopolitisk markering.

Ett ödesdigert statsbesök

När ett sådant besök ska ske står inte klart, men spänningarna mellan USA och Kina beskrivs vara historiskt höga. Det skulle ”rubba USA och Kinas relation i grunden”, enligt vad kinesiska utrikesdepartementet beskriver.

Den taiwanesiske regeringstjänstemannen uppger även att Pelosi skulle övernatta i huvudstaden Taipei vid besöket. Amerikanska försvarsdepartementet uppger att man övervakar kinesisk militär aktivitet dygnet runt för att säkerställa talesmannens säkerhet om hon reser dit.