AFGHANISTAN Den nya regeringen i Afghanistan har deklarerat att de till och med kan tänka sig att samarbeta med USA men att samarbete med Israel är helt uteslutet.

En ledande representant för talibanerna, Suhail Shaheen, intervjuades i tisdags av ryska Sputnik.

I enlighet med talibanernas etablerade diplomatiska strategi efter maktövertagandet i Afghanistan sträckte Shaheen ut handen å den nya regeringens vägnar till omvärlden. Shaheen sa att Afghanistan vill ha band till alla länder, särskilt de i deras närområde, och till och med kan tänka sig att samarbeta med USA trots den tidigare fiendeskapen.

— Ja självklart, det är ett nytt kapitel om Amerika vill ha en relation med oss, som skulle kunna vara i båda länderna och båda folkens intresse, och ifall de skulle vilja delta i återuppbyggnaden av Afghanistan, sa Shaheen till Sputnik.

Det enda landet som det är uteslutet för det nya Afghanistan att samarbeta med är den judiska skurkstaten Israel.

— Självklart kommer vi inte ha någon relation med Israel. Vi vill ha relationer med andra länder, Israel är inte ett av de länderna, förklarade Shaheen.

Det var förövrigt Shaheen som förra månaden lurades av israeliska public service-radion Kan att delta i en intervju mot sin vilja. Israelerna berättade inte att de ringde å en judisk medieplattforms vägnar och Shaheen gick i efterhand ut och försvarade sig med att han aldrig medvetet skulle uttala sig till israeliska medier.

Judiska medier som Times of Israel beklagar sig nu över att ”extremister” styr Afghanistan och att flera av ministrarna i den nya talibanregeringen är klassade som terrorister av USA och andra stater som talibanerna legat i krig med. Västerländska politiker har också uttryckt ogillande över att talibanerna inte inkluderat några icke-talibaner i regeringen och att inte en enda kvinna kvoterades in i regeringen.