MILJÖ. Ett projekt där man rensar bort tall från sandmarker för att gynna utrotningshotade växter och djur, börjar nu ge utdelning. Projektet kallas Sand Life och bedrivs på 23 platser i södra Sverige.

IMG_1204

Bild: Backtimjan

Under 1800-talet hade man stora problem med så kallad sandflykt och därför startades masskampanjer med inplantering av tall för att binda sanden och därmed rädda jordbruksmark från flygande sand. Nu är dock sandproblemet sedan länge löst och man måste istället rensa bort tall från sandområden, då dessa sandområden behövs som habitat till såväl växter och djur som idag är utrotningshotade. Med anledning av detta har man initierat projekt Sand Life som bedrivs på 23 platser i södra Sverige. Den stora utbredningen av exempelvis tall och vretrot är mycket skadlig för bland annat fältpiplärkan, som är en av Sveriges mest utrotningshotade fågelarter.

– Fältpiplärkan är Sveriges kanske mest utrotningshotade fågel, det finns bara mellan tjugo och fyrtio par i landet. Nu har vi redan sett att den dykt upp och häckat på några platser där projektet pågår, säger professor Pål Axel Olsson.

Utöver att flera djurarter räddas från att försvinna helt från Sverige, syns även stora fördelar i form av att viktiga pollinerare som humlor och bin ökar. Detta då de får större tillgång till viktiga nektarkällor.

– Vi har sett att det är rätt växter som kommer in och etablerar sig där vi har grävt, viktiga nektarkällor som vädd, blåeld och backtimjan. Det vi sett hittills är en väldig ansamling av bin och humlor i de här områdena, säger professor Olsson.

Ytterligare en stor fördel med projekt Sand life är att strandnära områden i vårt land öppnas upp, vilket är till glädje för många människor som tycker om att vistas i dessa områden.

För dig som är intresserad av att lära dig mer om detta, kommer ett evenemang att hållas i naturreservatet Gullbranna i Halland den 20:e augusti klockan 10. Under dagen kommer det berättas om vikten av att återskapa sanddyner samt att det kommer ges möjlighet att titta på maskiner, värdefulla arter som finns på platsen och mycket mer.

Källa:
Inlägget på Facebook
Tallen motas tillbaka i sandprojekt


  • Publicerad:
    2016-07-31 17:25