LINKÖPING. 19-åriga Amanda vill starta ett taxibolag enbart för kvinnor och så kallade transpersoner, män kommer inte att vara välkomna. Anledningen uppges vara att man vill slippa trakasserier.

Amanda Nyberg har bestämt sig för att starta ett taxibolag för enbart kvinnor och transpersoner. Anledningen till det är enligt Amanda att många kvinnor utsätts för trakasserier när de åker taxi och droppen kom i helgen då hon fick obehagliga frågor från en taxichaufför.

— Jag har tänkt att det är sjukt att man ska känna obehag när man åker taxi. Det var nu i helgen som jag fick obehagliga frågor och det var då som det verkligen satte i gång, säger hon.

Tanken är att verksamheten ska startas upp under nästa år och hon letar nu efter samarbetspartners.

— Jag har inte körkort eller taxitillstånd. Det är lite rättsliga grejer som måste gås igenom, men jag har kollat med folk om de är intresserade att gå taxikurs och köra. Det har även varit bra respons på den fronten, fortsätter hon.

Amanda ser positivt för verksamhetens framtid då även responsen i kundkretsen har varit stor. Dock har några män hört av sig och varit kritiska till hennes upplägg. Hon menar dock att de som varit kritiska har ett privilegium och att det handlar om så kallade maktstrukturer.

— Den har varit otroligt stor. Det är jättekul och jättetragiskt att det finns så många icke-män som känner sig så otrygga i en taxi. Det är många som säger att de hellre går hem själva, än att sätter sig i en taxi sent på kvällen, avslutar Nyberg.

Källor:
Hon vill starta taxi där inte män är välkomna
Taxi för kvinnor och transpersoner i Linköping


  • Publicerad:
    2016-07-16 20:10