UTRIKES. Den högt uppsatta Googlechefen Maggie Stanphill kallades inför den amerikanska senaten för att svara på frågor från Ted Cruz. Detta efter Project Veritas avslöjande om IT-jättens ambitioner att påverka det kommande amerikanska presidentvalet.

Nyligen avslöjade den konservativa journalistgruppen Project Veritas att Google har ambitioner att påverka det stundande amerikanska presidentvalet till Donald Trumps nackdel. I en dold filmupptagning som publicerats av gruppen hörs Jen Gennai, som är ansvarig för ”ansvarsfull innovation” på Google, säga att företaget ska ändra sina algoritmer för att ”förhindra nästa Trump-situation”.

— Vi blev alla lurade 2016. Återigen, det var inte bara vi, folket blev lurat, nyhetsmedier blev lurade, sa Gennai i filmklippet.

Nu har den republikanske senatorn Ted Cruz kallat Maggie Stanphill, UX-ansvarig på Google, för att svara på frågor om Project Veritas avslöjanden.

Under utfrågningen hävdar dock Stanphill att hon ännu inte haft tid att ta del av Project Veritas rapport eftersom hon ”har ett dagsjobb att sköta”.

Hon säger dock att hon inte håller med Gennai om att det är Googles jobb att förhindra att någon som Trump blir president igen.

— Nej det är inte Googles jobb och vi bygger för alla, inklusive alla religiösa uppfattningar, demografiska och regionala tillhörigheter och framförallt alla olika politiska uppfattningar, hävdar Stanphill, trots att Google bara nyligen skärpte sin politiska censur ytterligare på plattformen Youtube.

Se hela utfrågningen:


  • Publicerad:
    2019-06-27 13:00