Regeringen vill mäta ”nysvenskars” inställning till liberaldemokratiska värderingar
2024-10-11 20:30
CORONAKRISEN. Statsepidemiologen Anders Tegnell var under coronakrisens början för det mesta optimistisk. Men under dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten var han betydligt mer allvarstyngd och hävdade att coronaviruset inte liknar något världen varit med om på väldigt länge.
Statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten har kommit att bli det kändaste ansiktet utåt för de svenska myndigheternas hantering av den pågående pandemin med coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Under pandemins tidiga fas väckte Tegnell stor uppmärksamhet, även internationellt, för sina optimistiska prognoser.
I efterhand har det dock visat sig att han haft fel i många av sina mer optimistiska prognoser rörande coronaviruset, bland annat att viruset med största sannolikhet skulle stanna i Kina samt att det ”absolut inte” fanns något att oroa sig över vad gällde sportlovsresor till Italien och Alperna.
Under onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten var det också en betydligt mer allvarstyngd statsepidemiolog som mötte journalisterna.
— Världsläget fortsätter utvecklas som tidigare, vi har nu passerat tre miljoner fall, av dem 217 000 avlidna. Det är väldigt stora tal. Så stora att det är lite svårt att förstå omfattningen av det här, det är viktigt. Det var länge sedan världen upplevde något liknande, sade Tegnell.
Han menar också att coronakrisen kommer att fortgå under en längre tid:
— Det är en situation vi måste leva med under lång tid, och ett virus vi måste hitta sätt att leva med ännu längre tid framöver.
Även i Sverige är spridningen väldigt omfattande enligt Tegnell.
— Det är betydligt sämre än i början, men de siffrorna är ganska stabila. Nu närmar vi oss 2 500 avlidna vilket är väldigt många, en siffra vi inte sett med någon annan sjukdom under en väldigt lång tid.