TEKNIK. Den israeliska spionmjukvara som har använts för att övervaka telefoner tillhörande aktivister och journalister verkar också ha använts mot Telegram-grundaren Pavel Durov.

Nordfront skrev i måndags om det israeliska spionföretaget NSO Group och deras Pegasus-mjukvara som använts för att spionera på journalister och aktivister runtom i världen. Washington Post och andra medier avslöjade då att företaget hade en lista med fler än 50 000 telefonnummer som man antar har blivit hackade med hjälp av Pegasus eller utsatta för hackningsförsök. Spionföretaget förnekar å sin sida anklagelserna som man menar är ”ej belagda teorier”.

Ett av telefonnumren på Pegasus-listan är den 36-årige ryske teknikmiljardären Pavel Durov. Durovs stora genombrott var att han skapade den populära Telegram-appen som idag sägs ha en halv miljard användare och är populär i kretsar som är måna om sin integritet då appen erbjuder möjligheten att kommunicera krypterat med andra användare.

Även om NSO Group förnekar att alla nummer på listan har varit måltavlor för deras hackningsattacker anser brittiska The Guardian, som igår uppmärksammade att Durovs nummer var med på listan, att så är fallet. Tekniska undersökningar har gjorts på vissa telefoner som fanns med på listan och undersökningen har visat att de utsatts för det israeliska företagets spionmjukvara.

Durovs nummer ska ha lagts in på listan tidigt 2018 och var ett brittiskt mobilnummer som har varit kopplat till hans Telegram-konto under många år. Varken Durov eller Telegram har dock velat kommentera det inträffade.

Enligt The Guardian har Durov under lång tid haft en konflikt med den ryska underrättelsetjänsten och han lämnade Ryssland 2013. Telegram har också använts i särskilt stor utsträckning av oppositionsgrupper i Vitryssland, Hong Kong och Iran, men det ska ha varit Förenade Arabemiraten som ville övervaka Durov.


  • Publicerad:
    2021-07-22 11:10