INRIKES. En terrordömd irakier med ett tidigare utvisningsbeslut är idag frisläppt, detta trots att Säpo ”befarar” att han kan begå framtida terroristbrott. ”Straffet” han istället fått är att han måste besöka en polisstation några gånger i veckan, någonting som hans försvarsadvokat nu överklagar.

En idag 42-årig irakier dömdes år 2005 till fängelse i fem år följt av utvisning för förberedelse till terroristbrott. Två år senare blev han villkorligt frigiven och då han ”inte kunde utvisas till Irak” blev han istället satt i förvar. Året därpå beslutade däremot regeringen att han skulle släppas fri i samhället, dock ”under uppsikt”.

Så istället för att bli utvisad fick han som ”straff” att anmäla sig hos polisen några gånger i veckan. Detta var även någonting som tingsrätten i början av januari i år beslutade att han skulle fortsätta med i ytterligare tre år.

Enligt dokument från tingsrätten är detta för att Säkerhetspolisen (Säpo) anser att ”det kan befaras” att han kommer begå eller medverka till ytterligare terroristbrott.

I dokumentet står det även att Säpo tror att irakiern ”enligt tillförlitlig information upprätthåller kontakt med ett flertal personer som kan misstänkas ha kopplingar till terrorrelaterad verksamhet samt att han spridit våldsbejakande budskap med klar avsikt att påverka andra personer”.

Hans försvarsadvokat, Thomas Olsson, beskriver tingsrättens beslut som ”makabert” och har nu lämnat in en överklagan.

— Vi vill att hovrätten lämnar Säpos begäran om anmälningsplikt utan bifall. Grunden för överklagandet är att min klient inte fått ta del av vad det är som läggs honom till last, säger Olsson.

Källa:
Terrordömd vill inte besöka polisen 260 gånger per år – överklagar


  • Publicerad:
    2018-02-14 20:00