TERROR. Den 38-årige iranier som sedan ett par veckor tillbaka sitter häktad i Sverige misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse ska ha avslöjats av italiensk säkerhetspolis med att ha försökt inhandla en större mängd konstgödsel via Internet.

Nordfront kunde förra veckan rapportera om en 38-årig iranier från Nassjö som efter att ha gripits av Säpo kunde häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Nu kommer uppgifter om att bakgrunden till gripandet ligger i att italiensk säkerhetspolis avslöjat honom med att försöka inhandla 400 kilogram konstgödsel, vilket är vanligt vid framställning av hemmagjorda bomber.

Det var italienska Raggruppamento Operativo Speciale (ROS), en specialenhet som arbetar mot terrorism och organiserad brottslighet, som ska ha tipsat Säpo via Europol om mannen.

Enligt Aftonbladet ska även Europol ha bekräftat att de vidarebefordrat informationen till den svenska säkerhetspolisen.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål vill dock fortfarande inte kommentera något rörande fallet.

— Jag kommenterar ingenting i utredningen, säger hon, men bekräftar att brottsrubriceringen fortfarande gäller allmänfarlig ödeläggelse.

Inte heller mannens försvarsadvokat eller Säpo vill ge någon kommentar i dagsläget.

Den så kallade terrorforskaren Hans Brun kan till Aftonbladet konstatera att 400 kilo konstgödsel är ”ganska mycket” och han menar även att Säpo gör ett ”bra jobb”.

Mannen fick svenskt medborgarskap 2004, men ska också vara medborgare i Iran och Afghanistan.

Källa:
38-årig man greps i Sverige – försökte köpa bombgödsel över internet


  • Publicerad:
    2017-07-30 15:30