STORBRITANNIEN. Under gårdagens brittiska val tappade de konservativa Tories sin majoritet i parlamentet. För att kunna fortsätta regera söker ju premiärminister Theresa May stöd av det nordirländska Democratic Unionist Party (DUP).

Storbritanniens premiärminister Theresa May går nu vidare tillsammans med antikatolska nordirländare.

För mindre än två månader sedan utlyste Storbritanniens premiärminister Theresa May nyval till det brittiska parlamentet. Anledning var Brexit och att en uppdatering av det parlamentariska läget skulle skapa “visshet och säkerhet” när landet utträder ur Europeiska Unionen – med andra ord försökte May stärka sin position inför förhandlingarna om utträde.

När det nu står klart att Mays parti, det konservativa Tories, tappar sin majoritet i parlamentet men fortsätter att vara det största partiet, har det spekulerats i om hon kommer söka samarbete med något annat parti för att bilda en majoritet bakom en konservativ regeringsbildning.

Under dagen kommer har May träffat drottning Elisabeth II, för att be om lov att bilda regering, och enligt uppgift kommer hon att göra det tillsammans med det nordirländska Democratic Unionist Party (DUP) – ett av Nordirlands mest hårdföra konservativa och unionistiska partier.

DUP bildades på 70-talet utifrån det tidigare Protestant Unionist Party och har som exempel aldrig haft en enda katolsk medlem. Dessutom var man motståndare till den så kallade Långfredagsöverenskommelsen från 1998, vilken bland annat innebar att unionister och nationalister på Nordirland ska samverka inom samhällets institutioner samt att det självstyrande Nordirland ska upprätta ett rätt samarbete med republiken Irland.

Källor:
Uppgifter: Theresa May vill bilda regering med nordirländare
De konservativa tappar majoriteten


  • Publicerad:
    2017-06-09 18:00