POLITIK. Ifall Löfven misslyckas med sitt sonderingsuppdrag att försöka bilda regering går uppdraget inte tillbaka till Ulf Kristersson utan till Annie Lööf. Detta menar riksdagens tidigare talman Per Westerberg.

Allt fler ansluter sig nu till teorin om att Annie Lööf (C) kan komma att bli Sveriges nästa statsminister. Lööf bjöds förra året in till Bilderberggruppen och har sedan dess i många sammanhang förts fram som en trolig statsministerkandidat, trots den ringa storleken på Centerpartiet i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Det parlamentariska kaoset och den (((slutgiltiga lösningen)))

Senast i raden att föra fram idén om Annie Lööf som statsministerkandidat är den tidigare riksdagstalmannen Per Westerberg (M), som tror att hon står näst på tur att få ett så kallat sonderingsuppdrag av talmannen ifall Stefan Löfven (S) misslyckas med att bilda regering.

— Ett scenario är att man går tillbaka till Ulf Kristersson en gång till. Men det mest sannolika är att Annie Lööf får uppdraget, säger Per Westerberg till Aftonbladet.

Även om Jimmie Åkesson (SD) leder riksdagens tredje största parti så tror inte Westerberg att han får uppdraget, eftersom samtliga partier tycks ha stängt dörren för ett samarbete med SD. Istället går man direkt till riksdagens fjärde största parti, nämligen Centerpartiet och Annie Lööf.

— Hon förefaller vilja ha det. Det har också funnits en del synpunkter från henne, och hennes närstående, att man inte riktigt har kört allt i botten. Har både Stefan och Ulf kört så långt som de tror att det går, och någon annan tror att det finns fler möjligheter, är det inte onaturligt att partiledarna säger till talmannen att hon bör få försöka, säger Westerberg.

Westerberg säger att Annie Lööfs antydningar om att man inte prövat alla varianter på blocköverskridande förslag kan komma att leda till att de övriga partiledarna föreslår henne för talmannen. Men samtidigt menar han att det blir oerhört svårt för Annie Lööf att klara av uppdraget.

— Jag tror hon kommer få svårt att åstadkomma något. Men om man kommer så långt att man kört tre sonderingar i botten måste någon krypa fram ur skyttegraven och släppa fram någon. Det finns ett tryck på partiledarna att de måste komma till skott, annars blir det för mycket av en lekstuga.

Även Birgitta Dahl (S), som var riksdagens talman mellan 1994 och 2002, erkänner att hon tror att Annie Lööf kan få sonderingsuppdraget.

— Det beror mycket på händelseutvecklingen i samtalen den här veckan. Det kan också gå tillbaka till Ulf Kristersson. Det är ett dramatiskt förlopp även om det går långsamt. Stora förflyttningar måste få ta den tid som behövs, säger Dahl.

Under förra veckan lanserade DN:s ledarredaktion Annie Lööf som lösningen på det parlamentariska kaoset, i ett scenario där Moderaterna och Socialdemokraterna kompromissar och släpper fram henne som statsminister.

Källa:
”Misslyckas Löfven får Lööf sannolikt uppdraget”


  • Publicerad:
    2018-10-22 22:00