TYSKLAND. Süddeutsche Zeitung  har utmålat Facebooks judiske grundare som en bläckfisk. ”Antisemitism!” anklagar judiska krafter.

mark zuckerberg bläckfisk näsa

En av Tysklands största tidningar, Süddeutsche Zeitung, publicerade en karikatyrbild av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg. Bilden liknar Zuckerberg vid en bläckfisk, vars tentakler når hela Internet, och har fått representanter från judisk makt-rörelsen att gå i taket.

Efraim Zuroff från Simon Wisenthal-centret säger till Jerusalem Post att bilden tveklöst är antisemitisk och ”fullkomligt äcklig”. En annan judisk ledare, rabbinen Abraham Cooper, uppger till Algemeiner att det inte enbart var beskrivningen av en bläckfisk som fick honom att reagera: ”En överdrivet stor judisk näsa undanröjer alla tvivel om att det handlar om en undermedveten antisemitism.”

Tecknaren, Burkhard Mohr, har nu bett om ursäkt och förklarat att när han utmålade Zuckerberg som en bläckfisk, insåg han inte att andra skulle känna sig träffade av teckningen. Bilden på Zuckerberg har nu bytts ut till en rektangel.

Detta är inte första gången som Süddeutsche Zeitung anklagas för antisemitism. Förra året publicerade tidningen en annan teckning som utmålade Israel som ett glupskt monster, den semitiska ”Molok”, som under årtionden mottagit Tysklands militära stöd, ibland gratis. Det var också Süddeutsche Zeitung som publicerade nobelpristagaren Günther Grass omtalade dikt som beskrev den judiska staten som ett hot mot världsfreden.

Källor:
German Paper Depicts Zuckerberg as Hook-Nosed Octopus
German newspaper is accused of anti-Semitic propaganda over cartoon depicting Mark Zuckerberg as big-nosed octopus


  • Publicerad:
    2014-03-02 00:19