TIGGERIET. De tiggande zigenarna från Rumänien överdriver sin misär i hemlandet för att komma till Sverige och lura svenskar på pengar. Hemma har de normala levnadsförhållanden och de flesta bor i hus, visar det sig.

Glada näringsidkare.

Glada näringsidkare.

En delegation från den rumänska staden Buzau gästar Borås för att bilda sig en uppfattning om tiggarsituationen i Sverige. De har vandrat runt och pratat med tiggare runt om i Borås.

Vice borgmästare Sebastian Radu och tre andra stadsanställda är i Borås för att träffa frivilligorganisationer samt representanter för Borås stad. Syftet är att ta reda på varför tiggarna från Buzau har sökt sig hit.

Delegationen menar att zigenarna överdriver sin situation i hemlandet för att svenskarna ska tycka synd om dem och skänka pengar.

— Vi har pratat med 10-11 romer idag. Vår uppfattning är att de flesta har bra levnadsvillkor hemma och bor i hus som alla andra. De väljer att komma hit eftersom de tjänar bättre på att tigga utomlands än att acceptera ett jobb med minimilön hemma, säger Sebastian Radu.

Syftet med detta besök är enligt förvaltningschefen Annika Andersson, som har fått i uppdrag att sammanställa veckoschemat för gästerna, att använda slutsatserna efter veckan till att förbättra zigenarnas situation i Buzau.

— Genom att öka förförståelsen så blir det lättare att skapa strukturer för ökade insatser på hemmaplan. Det finns möjligheter att få stöd från EU till sådana åtgärder, säger hon.

Källa:
Rumänsk delegation på besök i Borås: ’Tiggarna överdriver’

Relaterade artiklar:
LÄSARBILD: Utländsk tiggare porrsurfar på smartphone
Politiker lovar hårdare tag när tiggare flyttar in till Östermalm
Vänsterpartiet vill förbjuda SD:s reklam


  • Publicerad:
    2014-08-21 18:10