KRÖNIKA. Enskilda personer kommer aldrig stå över historiens dom – såvida de inte själva varit med och skrivit densamma.

Nyligen talade jag med Tobias Malvå som tidigare gjort sig känd i tidningsrubriker och tevesändningar. Samtalet sammanföll när Malvå deltog i en flygbladsutdelning till stöd för Nordiska motståndsrörelsen.

Backar man bandet så kan man undra hur detta går ihop. Tobias Malvå var nämligen en så kallad avhoppare från ”nazismen” och ett av skyltnamnen för organisationen ”Exit”. Han föreläste på skolor och fritidsgårdar där ungdomar varnades från att söka sig till nationella grupper.

Tobias Malvå är år 2016 "tillbaka till verkligheten".

Tobias Malvå är år 2016 ”tillbaka till verkligheten”.

Nu är Tobias Malvå alltså tillbaka igen som en avhoppad avhoppare om vi kallar det så. Eller vad är det för något som han har kommit tillbaka till egentligen? Och vad var det som han en gång lämnade?

För att reda ut frågetecknen som kan uppstå har Tobias Malvå förklarat sig i en intervju som publiceras här på Nordfront. Kort summerat handlar det om olika perspektiv utifrån en enskild persons liv. Det ena var den ”destruktiva nazismen” som i hans fall kunde kopplas till alkohol och fängelsedomar. Det andra perspektivet kommer ifrån en flerbarnspappa som varit nykterist i mer än ett decennium med ordning på sitt liv.

Hur kan det vara för en flerbarnspappa idag? Du tittar på samhället och de förutsättningar som dina barn och kommande generationer kommer att få. Går det att vara en optimist när din son får ansiktet nedtryckt i toalettstolen efter gymnastiklektionen under ropen av ”knulla din mamma”? När dottern har ont i magen varje gång hon ska ta bussen till skolan?

Även om det stannar vid miner och sexuella gester så kommer dotterns oro nå familjen. Det är en oro som träffar hårdare än om ena föräldern skulle få A-kassa under en period. Lyckan av att det går att renovera husfasaden och göra ROT-avdrag ännu ett år kan inte kompensera för att barnet börjar skära sig i armarna.

Den renoverade husfasaden är inget mer än just en fasadlycka. Av en händelse minskar huset ändå i värde när Migrationsverket blir din nya granne. Den lilla trygga byn förvandlas till något annat där det blir viktigt att låsa sig om dörren, installera larmsystem och sluta besöka den lokala badplatsen på sommaren.

Även de andra grannarna blir oroliga. Men de lyssnar på dansbandsmusiken som tidigare och åker med husbilen till Malung varje år. Väljarstödet ökar för Sverigedemokraterna. Många hoppas att SD kommer rätta till alla fel eller att andra politiker skulle börja ”lyssna” till slut.

När du tänker en och två gånger och sätter dig själv i ett sammanhang så kommer du närmare verkligheten vilken till skillnad från det ”personliga perspektivet” inte är relativ. Att den lilla byn och förlängningen landet Sverige bryts sönder genom massinvandring är en konkret och mätbar verklighet.

När det gäller just den nationella rörelsen så finns det en naturlig omsättning på människor. Intressen och motivation varierar. Ibland blir det fel när någon väljer att byta åsikt eller ta avstånd och agera mot sina forna kamrater. Det händer ändå relativt sällan med tanke på det sociala tryck som kan riktas mot personer som är öppna med sina åsikter.

Närmast i raden av avhopp var Henrik Holappa, en person som är ett ämne i sig. Han har till skillnad mot andra avhoppare bland annat gått till personangrepp på tidigare vänner och organisationskamrater i sin nysläppta självbiografiska bok. Åter som jag tidigare skrev, är det ett personligt perspektiv på tillvaron, som denna gång tagit greppet om Holappa.

Verkligheten är som nämnt inte relativ. Den är absolut och brutal och lika självklar som äpplet som faller från trädet. Den kommer drabba Holappas tillvaro om inte direkt så indirekt. Den drabbar grannarna som åker till dansbandsveckan i Malung. Döden möter alla förr eller senare. Enskilda personer kommer aldrig stå över historiens dom – såvida de inte själva varit med och skrivit densamma.


  • Publicerad:
    2016-06-01 05:04