MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Här lyfts de största händelserna fram från det danska kampåret 2018.

2018 blev året då motståndet vaknade på allvar i Danmark. Redan i slutet av 2017 samlade sig de rätta personerna under motståndsfanan och genom aktiviteter som banderollaktioner, offentliga flygbladsutdelningar, daglig basaktivism och flera spektakulära aktioner har Nordiska motståndsrörelsen på allvar visat att motståndet i Danmark både lever och frodas.

Som det nämndes redan i den svenska årsrapporten publicerades över 500 kamprapporter på Nordfront.dk under året. Här kommer ett axplock av av de största aktiviteterna från Danmark 2018.

Aktion mot mångkulturell terror-konst i Köpenhamn
Efter att det restes en staty över den svarta plantagearbetaren och terroristen Mary Thomas i huvudstaden genomförde danska aktivister en aktion för att visa danskarna att det finns ett levande motstånd mot galenskapen genom ett uppsatt plakat och en avspärrning av statyn. Läs hela den svenska artikeln om aktionen här.

Aktion mot den folkfientlige Per Arnoldis ”konst” i städerna Skjern och Tarm
Aktivister från Danmark genomförde en aktion mot Per Arnoldis dekadenta konst i städerna Skjern och Tarm. Per Arnoldi är känd för sina ”konstverk” bestående av färgerna röd, gul och blå; och med dessa tre färger skapar han intetsägande, nedbrytande och närmast infantila ”konstverk”. Arnoldi är en erkänt uttalad antifascist och han har täta band till judiska kretsar. År 1993 formgav han affischen ”Det knäckta hakkorset” som utgjorde en antifascistisk logotyp till 50-årsdagen för firandet av de danska folkförrädarna, den så kallade motståndsrörelsen under andra världskriget.

Aktionen fick massiv uppmärksamhet i lögnpressen. Läs hela den svenska artikeln om aktionen här.

Nordiska motståndsrörelsen i Danmark genomförde flera sopaktioner
Den danska grenen genomförde under en helg flera sopaktioner med ursprung i punkt 6 i Vår väg. I hela Danmark arbetade Motståndsrörelsens aktivister med att röja upp skräp i naturen. Skräpet lämnades av hos politiker ansvariga för den sopiga politik som förs i Danmark och meddelanden sattes upp både där skräpet röjdes upp och där det dumpades. Läs hela den svenska artikeln om aktionen här.

Aktivistdagar i Danmark
De första aktivistdagarna någonsin i Danmark bjöd på föredrag, nätverkande, träning och genomförande av den fysiska testen för aktivister. Simon Lindberg var på plats och annonserade flera nyheter. En ny nästeschef utnämndes och en mindre grupp av de mest lojala och engagerade medlemmarna blev utnämnda till aktivister och fick ärofullt motta aktivistpinnen. Läs en personlig betraktelse av Lindberg om helgen här.

Motståndsrörelsens första offentliga flygbladsutdelning i Danmark
Den första av många offentliga flygbladsutdelningar under året på dansk mark ägde rum i Helsingör. Motståndsrörelsens aktivister ställde upp med banderoll och fanor på Helsingörs gågata och delade ut flygblad till förbipasserande. Under tre timmar delades mer än 600 flygblad ut och flera invånare fick möjligheten att diskutera med representanter från Motståndsrörelsen.

Under denna första offentliga aktion deltog också kamrater från Sverige, men under kommande offentliga aktiviteter under året genomfördes dessa helt i dansk regi och med danska deltagare. Läs den svenska artikeln om aktionen här.

Kampanj mot förintelselögnerna inleddes i samband med israeliskt statsbesök
När Israels president Reuven Rivlin besökte den danska staden Gilleleje för att tillsammans med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och Kronprins Frederik minnas 75års-dagen för ”interneringen” av de danska judarna valde Motståndsrörelsen att starta en omfattande kampanj mot förintelselögnerna med aktivism och flertalet artiklar på ämnet publicerade på Nordfront.dk. Kampanjen höll igång under en månads tid. Läs den svenska artikeln om kampanjen här.

Eläköön Vastarintaliike
Under en veckas tid spreds budskapet om att Finlands sak också är danskarnas sak runt om i hela landet med affischer och banderoller. På själva förbudsdagen av den finska grenen genomfördes en banderollaktion utanför finska ambassaden i Köpenhamn. Läs den samlade artikeln om den aktivism som bedrevs i hela Norden under denna kampanj här.

Krossa homolobbyn – storslagna propagandaaktioner runt om i landet
Under Pride-veckan i ”röda” Köpenhamn sattes ett femtiotal affischer upp och folkfientlig propaganda beslagtogs och destruerades. I Odense spärrades homolobby-organisationen Lamdas lokaler av tillsammans med ett meddelande och uppsatt propaganda. Även i Viborg genomfördes en större propagandaaktion på temat med anledning av att Danmarks öppet homofile justitieminister Søren Pape är bosatt där tillsammans med sin rasfrämmande make.


Allt detta ledde till en storm i media och visade många att Motståndsrörelsen nu på riktigt står starka och etablerade i Danmark!
För att läsa om och se bilder från många fler av förra årets danska aktioner besök den fullständiga årsrapporten på Nordfront.dk.


  • Publicerad:
    2019-01-12 09:24