INRIKES. Den så kallade rapparen Timbuktu stämde tidigare Sverigedemokraterna för att de använt en slogan under valkampanjen som påminner om hans största ”hit”. Idag meddelade Stockholms tingsrätt dock att man går på SD:s linje och att något upphovsrättsbrott inte har skett.

Det var under valrörelsen 2018 som Sverigedemokraterna satte upp valaffischer med budskapet ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”. Detta fick den så kallade rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité att se rött, då han främst är känd för en låt med texten ”Alla vill till himmelen men få vill ju dö” – en textrad som han påstår sig ha snappat upp i Ghana och sedan översatt till svenska.

Enligt Timbuktu genomförde SD ett medvetet upphovsrättsintrång eftersom han är en uttalad meningsmotståndare mot partiet, som därmed ville ”förnedra” honom. Tillsammans med musikförlaget Universal stämde han därför partiet.

Under rättegången, som avklarades på en dag, påpekade SD:s advokat att textraden inte är särskilt originell och att flera artister använt liknande fraser långt innan Timbuktu.

Stockholms tingsrätt har också valt att gå på SD:s linje och i domen konstaterar man bland annat att exempelvis countrysångerskan Loretta Lynn sjöng “Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die” 1965 och att reggaeartisten Peter Tosh sjöng “Everybody want to go to heaven but nobody wants to die” 1977. Dessutom översattes Loretta Lynns låt till svenska av Ewa Roos 1967 med textraden: “Alla här på jorden vill till himlen men ingen vill ju dö”.


Countrysångerskan Loretta Lynn sjöng om hur alla vill komma till himmelen men inte dö 40 år innan Jason ”Timbuktu” Diakité trodde att han snabbat upp originell visdom i Ghana.

”Enligt domstolen uppvisar titeln ’Alla vill till himmelen men ingen vill dö’ respektive textavsnittet ’Alla vill till himmelen men få vill ju dö’ inte sådan originalitet och individuell särprägel att de bedöms ha verkshöjd. Något upphovsrättsligt skydd föreligger därför inte för titeln och textavsnittet avgränsade från låten i övrigt”, skriver tingsrätten i domen.

Enligt domen åläggs Timbuktu och hans musikförlag dessutom att betala rättegångskostnaderna på 275 400 kronor. Det är i skrivande stund oklart ifall man kommer att överklaga.

Källor:
Timbuktu förlorar mot Sverigedemokraterna
Ingen sensation att Timbuktu förlorade mot SD


  • Publicerad:
    2019-11-28 18:00