UPPSALA. Idag kom beskedet från Uppsala tingsrätt: Julian Assange häktas inte i sin frånvaro. Därmed kommer inte åklagaren heller att kunna begära honom utlämnad i dagsläget.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London.

Under måndagen hölls förhandling i Uppsala tingsrätt rörande åklagare Eva-Marie Perssons häktningsframställan mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Assange sitter för närvarande fängslad i Storbritannien – efter att ha utvisats från Ecuadors ambassad i London –  och är i Sverige misstänkt för två våldtäkter efter att ha haft samlag med två svenska kvinnor utan kondom.

Åklagaren menade att Assange måste sitta häktad i Sverige på grund av en ”flyktrisk”. Assanges svenska advokat Per E Samuelson menar dock att det är nonsens att det finns en risk att Assange skulle fly med tanke på att han sitter inlåst i ett av Storbritanniens tyngsta högsäkerhetsfängelser.

— Man kan inte fly från ett fängelse, han sitter där han sitter, menar Samuelson.

Att en häktning skulle hjälpa åklagaren att begära Assange utlämnad är inte heller ett skäl för häktning, menade advokaten.

— Häktningsskäl, konkreta häktningsskäl som flyktfara och proportionalitet, måste föreligga i det här fallet.

Enligt Samuelson ska Assange endast begäras utlämnad till Sverige ifall han verkligen åtalas för de suspekta våldtäktsanklagelserna.

Tingsrätten valde också att gå på advokatens linje och avslog åklagarens begäran om att häkta Assange i hans frånvaro.

Nästa år går preskriptionstiden ut för de våldtäkter Assange misstänks för. Samtidigt har USA meddelat att man tänker åtala honom för brott mot deras spionlagar, vilket innebär att han riskerar uppemot 175 års fängelse – trots att han inte är amerikansk medborgare.

Källa:
Julian Assange häktas inte


  • Publicerad:
    2019-06-03 23:30