CORONAPANDEMIN. För att minska smittspridningen vid domstolsförhandlingar ska personalen börja bära plastvisir på tingsrätterna.

Kommersiellt covid-19 visir. I bakgrunden Södertörns tingsrätt (Foto: Wikipedia). Kollage.

Säkerheten vid landets tingsrätter ska förbättras. Vid i stort sett samtliga 50 tingsrätter ska åtgärder sättas in för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Redan under våren genomfördes begränsningar i landets förhandlingssalar, men nu har man beslutat att utöka säkerheten och minska smittspridningen av covid-19 på tingsrätterna. Sveriges Radio har talat med Södertörns tingsrätt som där kommer att se till att nämndemännen och rättens ledamöter börjar använda visir under förhandlingarna.

Användandet av plastvisir kommer kvarstå tills man har, som TT uttrycker det, corona-anpassat salarna med plastväggar mellan parterna. Detta anses särskilt viktigt för nämndemännen som ofta är över 70 år och därmed tillhör en riskgrupp.

De flesta domstolar skärper antalet som får vistas i salarna och i minst ett dussin tingsrätter införs plexiglas mellan vissa av rättens parter inne i salen. Bestämmelserna minskar också möjligheterna för en rättsintresserad allmänhet att ta del av och närvara vid tingsrättsförhandlingar.


  • Publicerad:
    2020-11-24 13:40