TJECKIEN. Tjeckien har beslutat att ta emot 153 kristna araber, som flytt från IS i norra Irak. Men beslutet anses vara kontroversiellt i ett land där majoriteten av folket inte vill ta emot asylinvandrare alls.

Det var i måndags som Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka bekräftade att man har för avsikt att ta emot en grupp asylinvandrare bestående av 37 familjer, totalt 153 personer, under perioden januari till april nästa år.

Tidigare har landets president, Milos Zeman, uttalat sin skepsis mot att ta emot muslimska immigranter, och menar att man endast ska ta sig an kristna flyktingar eller andra ”kulturellt närstående grupper”. Det är detta man nu har beslutat att göra då samtliga familjer som får komma till landet är kristna som flytt från IS i norra Irak, vilka man tror är mer lättintegrerade. Man hoppas därmed också på att kunna undvika de problem med militant islamism som följer med muslimsk invandring.

Tidigare har Tjeckien vägrat att acceptera EU:s försök att genom kvotering fördela så kallade ”flyktingar” jämt över hela unionen. Undersökningar som gjorts i landet visar även att en majoritet av invånarna inte vill ta emot ”flyktingar” alls. Beslutet att ta emot dessa familjer från norra Irak har därmed väckt stor oro i landet och premiärminister Sobotkas kontroversiella beslut har ifrågasatts från många håll.

Källor:
Czechs to take 153 Christian refugees from Iraq
Tjeckien släpper in 153 araber


  • Publicerad:
    2015-12-20 18:55