VALGRANSKNING. Vänsterpartiets främsta kandidat i valet till Kalmar läns landstingsfullmäktige i kommunerna Borgholm och Mörbylånga har vid upprepade tillfällen dömts för bland annat stölder och narkotikabrott.

Martin Ottosson, en av Vänsterpartiets kandidater till Kalmar läns landstingsfullmäktige. Klicka för att förstora.

Vänsterpartiets främsta kandidat till Kalmar läns landstingsfullmäktige i Borgholms och Mörbylångas kommuner samt sjätte kandidat i Kalmars kommun är Martin Ottosson, en person vid upprepade tillfällen har dömts för inbrott och narkotikabrott. Redan 2004 hade han hela 21 punkter i sitt belastningsregister. Idag anses han ha börjat ett nytt liv och är enligt Vänsterpartiet lämplig att vara med och besluta i frågor som påverkar Kalmar Läns landstings över 240 000 invånare.

Här nedanför följer de tre domar som Nordfront har lyckats få tag där Ottosson medverkar som tilltalad. Läsarna får själva bedöma om Ottosson är lämplig att sitta i ett landstingsfullmäktige. Här följer korta sammanfattningar av de tre domarna.

I en dom från 2003 så dömdes Ottosson för grov stöld, olovlig körning, rattfylleri, två fall av narkotikabrott och ringa vapenbrott till 6 månaders fängelse. Domen följde efter ett inbrott i Ulricehamns Energi AB:s lokaler natten till den 18 augusti 2003 där ett antal bärbara datorer, ett kassaskrin med 17 500 kronor och ett antal nycklar till fastigheter hade stulits. Ottosson kunde gripas eftersom han hade glömt sin mobiltelefon på brottsplatsen. I domen förklarades också att det heroin, narkotikahjälpmedel och den pepparspray som senare hade beslagtagits från Ottosson skulle förverkas.

I en dom från 2004 så dömdes Ottosson för stöld, häleriförseelse, narkotikabrott och brott mot knivlagen till 1 års fängelse. Domen följde på att han tidigt på morgonen den 6 januari 2004 hade blivit påkommen i en lokal på Barlastgatan i Göteborg. Vid tillfället hade Ottosson över 120 gram amfetamin och två knivar på sig. Åklagaren åtalades Ottosson för stölder på tre olika adresser i Göteborg samt innehav av stulet god och narkotika. Vidare kan man i domen läsa åklagaren yrkade på förverkande av sammanlagt 132 gram amfetamin, två kanyler, en spruta och en pesolavåg.

I en dom från 2007 så dömdes Ottosson för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll till villkorlig dom med samhällstjänst på 160 timmar. Denna skattebrottslighet som Ottosson utförde som ägare för ett företag med 29 anställda gjorde att över 1,1 miljoner kronor undanhållits att betalas in till det allmänna. Ottosson själv uppger att han var inne i en djup missbruksperiod under tiden för dessa brott och att han i praktiken fungerade som en målvakt för andras brottslighet. Att han fick ett så pass lågt straff denna gång beror på att domstolen menade att han nu hade lyckats ta sig ur sitt missbruk och påbörjat ett nytt liv. Om fängelse skulle ha utdömts skulle strafftiden ha blivit 6 månader.

I domen från 2004 kan man läsa att Ottosson redan vid det tillfället förekom under hela 21 punkter i belastningsregistret. Alltså finns det ännu fler domar sedan innan 2003, men dessa har Nordfront i nuläget inte lyckats få tag på. Kanske kan det även finnas domar efter 2007.

Förutom att Ottosson ställer upp som kandidat till landstingsfullmäktige för Vänsterpartiet så är han även styrelseledamot i föreningen Folkets hus i Borgholm.

Källor:
Borås TR B2096-03 Dom 2003-10-06
Göteborgs TR B174-04 Dom 2004-01-27
Göteborgs TR B903-05 Dom 2007-09-26


  • Publicerad:
    2018-09-05 14:40