Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Tonåringar frias för mord på hemlös – på grund av “bristfällig utredning”

Av Redaktionen, 2018-12-28
redaktionen@nordfront.se

HUSKVARNA. En 16-åring och en 14-åring misstänktes för mordet på en hemlös rumän i Huskvarna. Idag dömdes 16-åringen för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård. Båda frias dock från mordmisstankarna, eftersom man inte kunnat fastslå när mannen dog.

I november åtalades en 16-åring för att i samförstånd med en 14-årig kamrat ha mördad en hemlös rumänsk man vid namn Gheorge Hortolomei-Lupu i Huskvarna. Till skillnad från många zigenska tiggare, som i media beskrivs som ”hemlösa rumäner”, var offret i fallet av allt att döma verkligen rumän.

Offret ska ha trakasserats av ungdomar i staden under flera års tid – något som kulminerade i att 16-åringen och 14-åringen i augusti filmade en hänsynslös misshandel av mannen.

Strax efteråt hittades han död och polisen rubricerade dödsfallet som mord.

Men 16-åringen frias nu från mordåtalet på grund av brister i utredningen. Problemet är framförallt att ingen rättsmedicinsk undersökning är gjord, och därmed har man inte kunnat fastställa tidpunkten för dödsfallet.

Till DN säger rådmannen Tord Edlund:

— Tingsrätten har prövat den bevisning som åklagaren presenterat och kommit fram till att det inte är utrett att varken 16-åringen eller 14-åringen har orsakat målsägandes död. Vare sig genom ett uppsåtligt brott eller grov oaktsamhet.

Däremot döms 16-åirngen för grov misshandel och ofredande.

14-åringen är inte straffmyndig och har därmed inte åtalats utan överlämnats till sociala myndigheter. I domen konstaterar man dock att 16-åringen och 14-åringen agerat i samförstånd när de misshandlat den hemlöse mannen med slag och sparkar samt genom att kasta föremål på honom. ”Misshandeln har resulterat i flertalet av de revbensfrakturer och underhuds­blödningar som han uppvisat”, skriver tingsrätten.

— Det var inte meningen att någon skulle bli skadad. Inte att någon ska fucking dö heller. Det är så jävla overkligt att det finns inte, sade 16-åringen under förhör.

Eftersom det inte är styrkt att de två tonåringarna är ansvariga för mannens död får hans släktingar heller inget skadestånd.

Källor:
16-åring frias från mord på Gica – döms för grov misshandel
Mordet i Huskvarna: 16-åringen döms för grov misshandel


  • Publicerad:
    2018-12-28 15:00