UMEÅ. Lördagen den 7 september anordnade Svenska motståndsrörelsen ett torgmöte i Umeå. Aktiviteten pågick under ett par timmar och situationen blev stundtals kaotisk.

IMG_2488

Vid lunchtid marscherade ett trettiotal av Motståndsrörelsens aktivister in på det stora torget i Umeå. På torget pågick det lokala jippot VIP-galan, varför det var väldigt mycket människor i rörelse.  Efter att fan- och sköldbärare ställt upp sig började de andra aktivisterna att sprida flygblad till lokalbefolkningen.

Aktivist delar ut flygblad.

Aktivist delar ut flygblad.

Efter ungefär en halvtimme på platsen började provokatörer samlas. Till en början var de politiska marodörerna hyfsat skötsamma och slängde sig bara med diverse glåpord. När så systemets väktare i den så kallade ordningsmakten anlände till platsen höjdes ”modet” hos provokatörerna och man blev allt fräckare i sina försök att sabotera Motståndsrörelsens aktion.

IMG_2298

Redaktionen på Nordfront har varit i kontakt med en person som stod vid sidan av Motståndsrörelsens aktivitet. Vittnet uppger att i vart fall en polisman har fysiskt förhindrat intresserade Umeåbor att komma i kontakt med aktivisterna. Polismannen ska ha sagt: ”Försvinn härifrån det är nazister som står här och dom vill skada dig.” Trots uppståndelsen var det fler förbipasserande som ville ta del av Motståndsrörelsens flygblad. Men efter att fler poliser anlände till platsen spärrades till slut gågatan av, inga människor släpptes förbi avspärrningarna.

Vid flera tillfällen kastades saker från provokatörerna. Poliserna på plats förhindrade inte provokatörernas angrepp på yttrandefriheten, så Motståndsrörelsens aktivister var själva tvungna att försvara denna grundlagsskyddade rättighet. Vid dessa tillfällen har polisen flitigt begagnat sig av pepparspray och batonger. En främling i ”uniform” var speciellt flitig i sitt batonganvändande. De aktivister som drabbades av pepparspray behandlades snabbt på platsen av sjukvårdskunniga aktivister.

Konfrontation med Polisen.

Konfrontation med Polisen.

Enligt vittnesuppgifter till Nordfront ska det på scenen som fanns uppställd på torget ha berättats att: ”Det finns nynazister på torget. De är beväpnade med spjut och knivar och är här för att döda och skada människor.” Denna lögn lär i så fall ha bidragit till att hetsa upp många av lördagsflanörerna.

Bild-174

Nästeschef Robert Eklund avslutade aktiviteten med ett kortare tal. Talet tog bland annat upp det stora hyckleriet med att dela ut Nobels fredspris till USA:s nuvarande president Barack Obama som nyligen besökte Sverige. ”Han har fortsatt i sina föregångares fotspår och utkämpar krig efter krig för sionisternas räkning. Vi har sett det i Irak, Afghanistan, Libyen och nu senast i Syrien.”, sa Eklund om Obama.

Nästeschef Robert Eklund håller tal.

Nästeschef Robert Eklund håller tal.

Motståndsrörelsens aktion avslutades lika lugnt som den hade börjat då aktivisterna begav sig mot de parkerade bilarna. När aktivisterna anlände till parkeringsplatsen tog systemets trakasserier ny fart. Alla på platsen kvarhölls för identifiering och fotografering. Ansvarig polisman på platsen upplyste även att alla aktivister var misstänkta för brottet ohörsamhet mot ordningsmakt.  Bilar genomsöktes och fanstänger och sköldar beslagtogs under förevändningen att de var brottsverktyg. Två aktivister fördes från platsen, den ena misstänkt för brott mot lagen om farliga föremål, vad den andre var misstänkt för vägrade ansvarig polisman uppge. Aktivisterna släpptes efter någon timme ur polisens förvar.

Samtliga deltagare blir visiterade.

Samtliga deltagare blir visiterade.

Efter aktiviteten i Umeå centrum var avklarad åkte aktivisterna till en lokal, där en välbehövlig middag väntade. Ett antal utomstående Umeåbor mötte upp på platsen. Efter middagen och en kopp kaffe satte sig närmare 50 personer ner för att lyssna på ett föredrag av Motståndsrörelsens ledare Klas Lund. Kvällen avslutades med en längre frågestund där Lund svarade på alla frågor åhörarna kunde tänkas ha till honom.

En mer utförlig artikel om Klas Lunds föredrag kommer publiceras på Nordfront senare under veckan.


  • Publicerad:
    2013-09-09 21:15