TRANSIDROTT Framfarten hos en transsexuell simmare från Pennsylvania visar hur den nationella amerikanska student-idrottsorganisationen NCAA håller damidrotten vidöppen för män som har ”bytt kön”.

Medan lagstiftare och idrottsorganisationer i flera amerikanska delstater har insett det orimliga i att män, som bytt kön ska tävla mot biologiska kvinnor, så finns inte en tillstymmelse till ett sådant ifrågasättande hos den nationella student-idrottsorganisationen NCCA (National Collegiate Athletic Association).

Den transsexuelle simmaren Lia Thomas från Pennsylvania, biologiskt en man, har slagit kvinnliga rekord på löpande band och förutspås vinna mästerskapen som arrangeras av organisationen i mars.

Innan han anslöt till Penns damlag tävlade Lia under tre säsonger som Will Thomas för herrlaget.

I tävlingen Akron Zippy Invitational i helgen vann Thomas 1650 yards frisim och slog tvåan och lagkamraten med otroliga 38 sekunder – samt tog på samma gång både Pennsylvaniarekordet och bassängrekordet.

Vid 500 yards frisim på fredagskvällen vann Thomas med 12 sekunder och 200 yards med sju sekunder – även här Pennsylvaniarekord.

Han slog dock inte de rådande NCAA-rekorden för damer för samma distanser, vilka innehas av OS-guldmedaljörerna Missy Franklin (200 frisim) och Kaite Ledecky (500 & 1650 frisim).

"Välkommen att tävla i Nationella Mästerskapen!"

Thomas resultat uppfyller dock med råge NCAA:s krav för kvalificering, vilket innebär att han är garanterad deltagande i Nationella Mästerskapen i Atlanta i mars.

Organisationen är nämligen odelat positivt inställd till transors tävlande inom damidrott.

I en kungörelse från april uttrycker NCCA sitt ”obetingade stöd till transgemenskapen”.

I uttalandet hänvisas till sällskapets värderingar:

”Detta engagemang är grundat i vår värdegrund baserad på inkludering och rättvis tävlan.”

Organisationen saluför sedan den motbevisade tesen att undertryckande av det manliga könshormonet hos män gör dem lämpade för tävlan mot kvinnor på jämlika villkor.

”Vår linje – som kräver testosteron-undertryckande behandling för transsexuella kvinnor för att de ska få tävla inom damidrott – omfamnar den framåtskridande forskningen på detta område och är förankrad i de policys för deltagande som innehas av Internationella Olympiska Kommittén som U.S. Olympic and Paralympic Committee.”

Man påstår slutligen att inkludering av transor i damidrotten inte behöver äventyra det rättvisa tävlandet:

”Inkludering och rättvis tävlan kan samexistera för alla studerande idrottare, inklusive transidrottare, på samtliga nivåer.”

I kungörelsen uttrycks alltså inga farhågor för att biologiska män, vilka ser sig som kvinnor, ska konkurrera ut kvinnliga damidrottare.