USA. En ny lag gör det nu möjligt för så kallade transpersoner som ”bytt” kön att tjänstgöra öppet i USA:s armé. Detta utan att riskera att bli avstängda på grund av sin avvikande könsidentitet.

Det har nu kommit en ny lag som gör det möjligt för så kallade transpersoner, det vill säga personer som valt att ”byta” kön, att tjänstgöra öppet i USA:s armé. Det har egentligen inte funnits något hinder för dem från att ta värvning tidigare, dock har de inte kunnat stoltsera med sin avvikande könsidentitet utan måste behålla sitt privatliv för sig själva. Även homosexuella amerikaner har tidigare gått under ”don’t ask, don’t tell”-policyn innan den togs bort 2011.

Försvarsminister Ashton Carter har tryckt på hårt för att göra militären mer politiskt korrekt det senaste året. Bland annat har han deltagit i alla stridande befattningar tillgängliga för kvinnor och han har dessutom utnämnt bögen Eric Fanning till landets första öppet homosexuella arméminister. Man kan anta att den amerikanska militären gör sig redo för en så kallad HBTQ-certifiering.

Enligt AP har antalet amerikaner som identifierar sig som transpersoner blivit dubbelt så många under de senaste tio åren och nu finns det omkring 1,4 miljoner personer i USA som har avvikande könsidentitet och som därmed redan har eller vill ”byta” kön från man till kvinna eller vice versa.

— Vi pratar om talangfulla amerikaner som tjänstgör med ära eller som vill ta värvning. Vi kan inte låta barriärer orelaterade till en persons kvalifikationer hindra oss från att värva eller behålla de som bäst kan utföra uppdraget, säger försvarsminister Carter.

Källa:
Transpersoner får ta värvning i USA


  • Publicerad:
    2016-07-01 09:05