MÅNGKULTUR. Tre afrikaner dömdes under torsdagen för en brutal gruppvåldtäkt mot en kvinna som skedde i september i år. På grund av ovissheten kring gärningsmännens identitet och ålder, blev männen dömda till sluten ungdomsvård i några få månader.

voldtekt1-460x249

Det var natten till den 9 september i år som en 23-årig svenska kvinna befann sig vid Stadsgårdskajen vid Londonviadukten i Stockholm som tre afrikanska män tog kontakt med henne. Kvinnan ska ha varit lite ledsen och männen ska då ha tröstat henne.

— Hon var lite ledsen av privata skäl. Då kom de här killarna fram och tröstade henne, har åklagaren i fallet, Christina Voigt, berättat.

Efter att de tröstat henne följde de henne en bit på vägen och kvinnan uppfattade dem som ”gulliga” mot henne. När de kom fram till grönområdet Fåfängan ska de tre afrikanerna ska de ha gått till attack mot offret och turades om att våldta henne i omgångar. Hon ska blivit misshandlad och övergreppen ska ha pågått i flera timmar och hon tror att hon blev våldtagen sex gånger sammanlagt. Kvinnan trodde att hon skulle dö men trots att hon var illa skadad lyckades hon fly och stoppa en passerande buss där hon sen fick hjälp.

Redan under natten greps fyra män som tros komma från Nordafrika och männen hävdade att de var mellan 13-16 år, något som varken polis eller åklagare trodde på.

— Vi har haft en läkare som gjort bedömningen att de alla är minst 15 år gamla, och att en av dem sannolikt är 18 år, säger åklagare Voigt.

En av de fyra gripna avskrevs från utredningen då det inte gic att fastställa huruvida han hade varit delaktig i gruppvåldtäkten eller inte, men bevisen mot de övriga tre var stark. Det handlar bland annat om dna-träffar, förhörsuppgifter och läkarutlåtanden och under torsdagen kom domen mot afrikanerna. I domen framgår det att kvinnan våldtagits samtidigt som de misshandlat och bland annat tagit strypgrepp på henne.

Alla tre döms till ungdomsvård för grov våldtäkten men på grund av deras låga ålder så får de straffrabatt. Två av männen dömdes till 6 månader sluten ungdomsvård och den tredje fick till nio månader. Rätten skriver att straffen, om de hade varit vuxna, hade motsvarats av fängelse i 4,5 respektive 4 år. De slipper även utvisning, trots att de inte är svenska medborgare.

Åklagaren är nöjd med domen och kommer inte att överklaga den.

Källa:
Döms för brutal gruppvåldtäkt


  • Publicerad:
    2015-11-06 08:20