FÖRFÖLJELSE. Tre män mellan 88 och 94 år har gripits i Tyskland misstänkta för att ha varit lägervakter i Auschwitz. De tre männen nekar till brott.

Männen greps i onsdags efter att polis genomsökt deras hem och funnit dokument från det Tredje riket. De tre åldringarna fördes då till ett fängelsesjukhus i Stuttgart där de sitter misstänkta för brott efter deras tjänstgöring som lägervakter i Auschwitz.

Utöver de tre nu fängslade männen fick ytterligare åtta personer sina hem genomsökta av polisen efter misstanke om tjänstgöring i det nationalsocialistiska Tyskland.

Förföljelsen av personer som tjänstgjort i Tyskland under Andra världskriget har skapat en het debatt i landet där man ifrågasätter nyttan av att arrestera personer som nu nått en mycket hög ålder. Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centret, är dock belåten över att ytterligare tre nationalsocialister satts bakom lås och bom. Han uppger även att han inte bekymras över deras höga ålder.

— De förtjänar inte medlidande. De hade ingen nåd att skona offren (i Auschwitz, reds anm..) som ofta var äldre än de är nu, säger Zuroff.

Källa:
Tyskland anholder tre tidligere Auschwitz-vagter


  • Publicerad:
    2014-02-20 19:45