FRANKRIKE. Under dagen har tre personer dödats och över ett dussintal skadats när en IS-sympatisör tog gisslan på en stormarknad i sydfranska Trèbes.

TV-inslag om terrordådet från RT.

Det var kring 11-tiden under fredagsförmiddagen som ett gisslandrama inleddes vid en stormarknad i Trébes i södra Frankrike. En IS-sympatisör, som pekats ut som den 26-årige marockanen Redouane Lakdim, inledde dagen med att kapa en bil genom att skjuta dess förare i huvudet.

Beväpnad med kniv, pistol och handgranat jagades Lakdim sedan av fransk polis innan han stormade stormarknaden Super U, ropade ”Allahu Akbar!” och sköt ihjäl en styckare och en kund inne på stormarknaden. De som inte hann fly platsen eller gömma sig i frysrummet togs sedan som gisslan under flera timmar av den uppjagade marockanen.

Situationen ledde till ett dödläge med ett stort antal tungt beväpnade poliser som omringade stormarknaden. Under tiden passade marockanen på att skada ett antal människor ur gisslan – tolv enligt officiella siffror medan vissa medier talar om 16 – varav två allvarligt.

Polisens stormning av stormarknaden ska ha skett efter att en 45-årig militär enligt uppgift ska ha erbjudit sig att byta plats med en person ur gisslan. Militären, som är en av de svårt skadade, ska sedan ha lämnat sin telefon på ett bord, med ett samtal uppkopplat till polisen så att dessa skulle kunna höra vad som skedde inne på Super U. Det var när polisen hörde att skott avfyrades som man slutligen beslutade att bryta dödläget och storma byggnaden.

Redouane Lakdim sköts till döds av polisen i samband med att man fritog gisslan.

Under en presskonferens som hölls under eftermiddagen kallade Frankrikes president Emmanuel Macron händelsen för ett terrordåd. IS har samtidigt i vanlig ordning tagit på sig dådet.

Sedan 2015 har över 230 människor dödats i terrordåd bara i Frankrike.

Källor:
Police storm French supermarket and shoot dead ISIS militant who was holding hostages after killing three people in gun rampage
Tidslinje: Terrordåden som skakat Frankrike


  • Publicerad:
    2018-03-23 19:20