MÅNGKULTUR. Domen mot de tre invandrarmännen som begick den uppmärksammade gruppvåldtäkten som direktsändes på Facebook har nu fallit.  

Den dömda trion.

Det var i slutat av januari i år som tre invandrarmän från Afghanistan och Iran livesände via Facebook när de gruppvåldtog en närmast helt utslagen kvinna i en lägenhet i Uppsala.

Nu har Uppsala tingsrätt dömt 18-åringen och 21-åringen, som är afghanska medborgare och den 24-årige mannen, som har svenskt medborgarskap men med iransk bakgrund.

18-åringen döms för våldtäkt och ringa narkotikabrott till ett års fängelse och 21-åringen döms för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt till fängelse i två år och fyra månader. Den 24-årige mannen döms för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt ringa narkotikabrott till sex månaders fängelse.

18-åringen och 21-åringen medger att de haft sex med kvinnan och att detta skett med hennes medgivande men rätten bedömer att på grund av det utsatta läget kvinnan befann sig i borde de enligt rätten ha insett att detta och otillbörligt utnyttjat henne. Rätten skriver:

Det är således ställt utom varje rimligt tvivel att kvinnan vid tidpunkterna för samlagen med såväl 18-åringen som 21-åringen befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Samtliga tilltalade måste också ha insett detta.

Åklagaren tog tidigare tillbaka det utvisningsbeslut som fanns mot de två afghanska medborgarna och de kommer således att få fortsätta att bo i Sverige efter avtjänat straff.

Tillsammans ska de tre invandrarmännen betala ett skadestånd på 320 000 kronor till kvinnan.

Källa:
Tre döms för uppmärksammad Facebook-våldtäkt


  • Publicerad:
    2017-04-26 07:00