TIGGERI. En man och två kvinnor sitter anhållna misstänkta för människohandel. Enligt anmälan ska de ha tvingat ett antal personer till att tigga på Göteborgs gator.

Att organiserat tiggeri finns i Sverige är ett faktum men trots detta är det sällan som personerna bakom den organiserade verksamheten åtalas och döms för brottet. Nu har dock det ovanliga inträffat och tre personer i Göteborg sitter anhållna misstänkta för människohandel efter att det framkommit att de ska ha utnyttjat en handfull personer till att tigga på gatorna i Göteborg.

— Misstankarna gäller människohandel genom organiserande av tiggeri, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Samtliga tre misstänkta är bulgariska medborgare. Även en fjärde person misstänks för inblandning i brottet men sitter inte frihetsberövad. Den brottsliga verksamheten ska ha pågått sedan i somras och upphörde inte förrän polisen ingrep i början av november.

Men att händelsen leder till åtal och fällande dom är inte säkert. I en stor rättegång i Halmstad i fjol friades en 30-årig man och hans 28-åriga fästmö som var misstänkta för människohandel, trots att en tiggande man berättat hur han hotats och tvingats lämna över alla sina hopskrapade pengar till de åtalade.

Källa:
Tvingade personer att tigga – anhållna


  • Publicerad:
    2015-11-04 09:50