TERROR. På julafton rapporterades det om att tre personer gripits i Tunisien misstänkta för inblandning i måndagens terrorattack mot en julmarknad i Berlin. En av de gripna ska enligt uppgift vara bror- eller systerson till den huvudmisstänkte Anis Amri som tidigare i veckan sköt till döds i Italien.

Den utpekade lastbilsterroristen Anis Amri som under fredagen dog under skottväxling med italiensk polis.

Den utpekade lastbilsterroristen Anis Amri som under fredagen dog under skottväxling med italiensk polis.

Det var i måndags som en lastbil körde rakt in i en julmarknad i den tyska huvudstaden Berlin. I attacken dog tolv personer och i vanlig ordning glömde en misstänkt gärningsman kvar sina ID-handlingar i lastbilen och kunde därför identifieras. Detta skedde dock efter att den tyska polisen inledningsvis lyckades gripa fel person.

Personen som glömde sina ID-handlingar och sedermera eftersöktes var en 24-årig tunisier vid namn Anis Amri, som tidigare i en video hade svurit trohet till Islamiska staten (IS). Amri stoppades under natten till fredagen i en poliskontroll i Milano och sköts då till döds av italiensk polis.

Under julafton kom sedan rapporter om att tre personer gripits i Amris hemland Tunisien misstänkta för någon slags delaktighet i lastbilsattacken. Det är fortfarande något oklart på vilket sätt de ska vara sammankopplade med Amris förutom att en av dem sägs vara bror- eller systerson till honom. Samtliga ska dessutom ha kopplingar till någon terrorcell och ska ha kommunicerat med Amris innan attacken via en app som skickar krypterade meddelanden.

Källa:
Tre gripna i Tunisien – kopplade till Amri


  • Publicerad:
    2016-12-25 20:55