Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Tre poliser åtalas för dödsskjutningen av Eric Torell

Av Redaktionen, 2019-04-12
redaktionen@nordfront.se

BROTT. Vid en pressträff på fredagen tillkännagav åklagaren att tre poliser nu åtalas för dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom, den 2 augusti i fjol.

20-årige Eric Torell som sköts till döds av poliser sommaren 2018.

Den 2 augusti 2018 hade 20-årige Eric Torell rymt hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. Torell hade Downs syndrom och autism, och enligt hans mamma Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Polis hade larmats till den innergård där Eric Torell dödades eftersom det fanns misstankar om att en känd våldsverkare befann sig på adressen. När Torell kom in på innergården höjde han sitt leksaksvapen mot en av poliserna.

— Då öppnar poliserna verkanseld, säger åklagaren Martin Tidén, och beskriver därefter på vilket avstånd och hur många skott respektive polis skjuter mot 20-åringen. Utredningen har visat att det dödande skottet var en träff i ryggen på Torell.

Därför väljer nu åklagaren att åtala en polis för vållande till annans död, och två poliser åtalas för tjänstefel. Två poliser som inledningsvis misstänktes för vållande till annans död har avförts från utredningen.

Poliserna har hela tiden hävdat att det rörde sig om en nödvärnssituation, där de under de rådande ljusförhållandena inte kunde avgöra ifall vapnet var äkta eller en leksak.

Källa:
Tre poliser åtalas för Eric Torells död


  • Publicerad:
    2019-04-12 12:10