MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront bandet Triakel och deras låt ”Tusen tankar”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

Triakel bildades år 1995 och är en svensk folkmusikgrupp från Östersund bestående av medlemmarna Emma Härdelin som sjunger, Kjell-Erik Eriksson på fiol och Janne Strömstedt på tramporgel. Gruppen kom till via ett nyårslöfte av Kjell-Erik och Janne som avtalade att de båda skulle uppträda med fiol och tramporgel på scenen tillsammans, och efter att Emma kom in i bilden med sin sång så var trion komplett.

Emma Härdelin medverkar också i den välkända folkmusikgruppen Garmarna som har en del elektroniska inslag. Garmarna har varit ett mycket viktigt band för den svenska folkmusikscenen på 90-talet. Kjell-Erik Eriksson spelar även i folkrockbandet Hoven Droven samt det countryinspirerade bandet Eastwick. Den 25 juni 2015 tog Kjell-Erik silver i ”Zornmärket” och den 7 augusti 2021 tog han guld och erhöll titeln riksspelman.

Triakel spelar folkmusik och visor med sång och melodier som beskriver känslor och olika händelser från dåtidens Jämtland och Hälsingland. Musiken handlar om naturens ovärderliga skönhet, glädje och passion, men också om olycka, mord och andra mörkare teman.

Hittills producerade album i samarbete med låtskrivaren och musikproducenten Benny Andersson, från den världskända svenska gruppen Abba, är: ”Triakel” (1998), ”Vintervisor” (2000), ”Sånger från 63° N” (2004), ”10 år med Triakel” (2005), ”Ulrikas minne – visor från Frostviken” (2011), ”Thyra” (2014) och ”Händelser i Nord” (2019). Hittills släppta singlar och EP-album är: ”Sparksången” (2015), ”Du gamla du fria – Nationalsången” (2020) och ”Jämtlandssången” (2021).

Veckans låt är ”Tusen tankar” från albumet ”Thyra” (2014) och är den andra varianten av låten från gruppens första album ”Triakel” (1998). Låten handlar om ett krossat hjärta och de känslor som kan uppstå efter en misslyckad förälskelse. Låten är mycket sorgsen och dyster och översätter känslorna till musik på ett skickligt och intimt sätt.

Låttext:

Jag går i tusen tankar
Jag älskar den jag ej kan få
Så vitt i världen vankar
Och städse sörja må

Så mången sorg på hjärtat bär
För dig, min vän så kär
Så många falska människor
Orsaken därtill är

Så mången sorg på hjärtat bär
För dig min vän så kär
Så många falska människor
Orsaken därtill är

Om jag dig aldrig skådat
Ditt ansikte ditt öga blått
Så har jag aldrig kommit
På ställen där du gått

Då hade jag varit lyckelig
Och fri från sorg och kval
Den dagen kommer aldrig
Som gör mitt hjärta glad

Då hade jag varit lyckelig
Och fri från sorg och kval
Den dagen kommer aldrig
Som gör mitt hjärta glad

Se blomstrerna de sköna
Hur ljuvligt de på marken står
Jag sörjer mig till döden
För den jag ej kan få

Och om jag då i döden går
Då bliver sorgen din
Rätt aldrig uti världen
Går du ut ur mitt sinn

Och om jag då i döden går
Då bliver sorgen din
Rätt aldrig uti världen
Går du ut ur mitt sinn