UTRIKES. USA:s president har använt sitt veto mot tre resolutioner i den amerikanska kongressen som blockerade en vapenförsäljning till Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har använt sitt veto gällande tre resolutioner som antagits av den amerikanska kongressen. De tre resolutionerna gjorde att en vapenförsäljning till ett värde av 8,1 miljarder dollar till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten blockerades, något som nu upphävs.

Enligt Trump skulle de tre resolutionerna “försvaga USA:s globala konkurrenskraft” och skada förhållanden med dess allierade.

Senaten kan dock rösta om huruvida man ska åsidosätta Trumps veto, något som enligt republikanernas majoritetsledare Mitch McConnell kommer ske om några dagar. Det krävs då två-tredjedelars majoritet och enligt analytiker är det nästan säkert att det inte kommer uppnås.

Anledningen till att kongressen valde att rösta igenom de tre resolutionerna är en oro att vapnen kommer användas mot civila i Jemen vilket tidigare skett i konflikten där.

Källa:
Trump uses veto to unblock $8bn weapons sale to Saudi Arabia


  • Publicerad:
    2019-07-26 15:45