DONALD TRUMP. En judisk ögonläkare, som 2017 dömdes till 17 års fängelse för att genom osanktionerade behandlingar förstört många patienters liv, benådades av Trump. En av dessa patienter kommenterar nu benådningen.

Den bedragande ögonläkaren, Salomón Melgen. Foto: Twitter.

En supporter till Donald Trump drog in sitt stöd för ex-presidenten efter att ha delgivits något oerhört – som fick henne att på allvar betvivla karaktären hos sin forne idol:

En av Trumps sista gärningar som president var att benåda den ögonläkare som med berått mod hade gjort henne blind.

Ögonläkaren och juden Salomón Melgen dömdes 2017 till 17 år i federalt fängelse i den mest omfattande domen i amerikansk historia rörande medicinskt bedrägeri.

Det hade kommit till rättens kännedom att han hade genomfört ett antal osanktionerade och omotiverade behandlingar, flera av dem genom injektion direkt i patientens öga.

Anna Borgia, ett av läkarens offer, intervjuas av The Daily Beast just när hon håller på att skriva till Trump för att uttrycka sin vrede över benådningen och samtidigt förklara att hon drar in sitt stöd till honom.

— Jag skriver ett brev till Trump. Jag är väldigt besviken på honom. Jag säger honom: ”Varför benådade du den här skitstöveln?” förklarar hon.

2017 befanns Melgen vara skyldig till att ha lurat Medicare och andra sjukförsäkringsbolag på belopp uppemot 70 miljoner dollar.

Han dömdes för 67 fall fall av sjukvårdsbedrägeri, där bland annat utfärdandet av falska sjukintyg och upprättandet av förfalskade patientjournaler ingick.

Ögonläkaren visste vad han gjorde
Dokument som däremot inte ska vara förfalskade är läkarens betyg från utbildningar och hans CV.

Han bedöms därför ha varit fullt medveten om det medicinskt olämpliga i de ingrepp han utförde.

Under en utfrågning i rätten vid den tiden uppgav Boriga att Melgen utan anledning hade givit henne plågsamma injektioner och laserbehandlingar för diabetesrelaterad synförlust och glaucoma.

Hon berättade vid ett annat tillfälle att han även genomförde ett kirurgiskt ingrepp i ögat som gjorde henne blind.

Hon bad härvid rätten att ge Melgen en livstidsdom.

Under rättegången kallade en av USA:s främsta näthinnespecialister Melgens behandlingar för ”kränkande, utförda som i total okunnighet och skrämmande”.

Julie Haller, ansvarig ögonläkare vid Wills Eye Hospital i Philadelphia, som hade tittat närmare på fallet, kommenterade Melgens agerande så här:

Det är fruktansvärt och skamligt, jag skäms å hela vår yrkeskårs vägnar.

Ett annat vittne vid namn Randy Frick, anklagade Melgen för att ha ”torterat” hans äldre mor med injektioner, vilka enligt en annan specialist var helt onödiga.

Vita Huset hyllar benådningen
Melgen släpptes tidigare i veckan ut från fängelset efter att funnit sitt namn på en lista över 140 personer som antingen benådats eller fått sina domar omvandlade av Trump.

I ett gemensamt stöduttalande för Trumps benådningar och omvandlingar av domar kommenterar Vita Huset benådningen av Melgen:

Ett stort antal patienter och vänner vittnar om Melgens generositet i sin behandling av alla patienter, i synnerhet av dem som inte har råd med en sjukförsäkring.


  • Publicerad:
    2021-01-24 17:25