UTRIKES. Under dagen mötte USA:s president Donald Trump sin ryske kollega Vladimir Putin i Helsingfors. Den internationella pressen ondgör sig nu över hur bra de två världsledarna tycks komma överens.

Donald Trump och Vladimir Putin vid ett tidigare möte.

Under måndagen möttes USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Presidentens palats i Helsingfors. Mötet inleddes med att de två världsledarna samtalade enskilt under två timmar, för att sedan äta lunch tillsammans i slottets spegelsal.

När journalisterna väl släpptes in för en presskonferens talade Trump och Putin gott om mötet.

— Jag är säker på att vi kommer ses mycket i framtiden och lösa alla problem vi diskuterat i dag, sade Trump.

Trump kommenterade även anklagelserna om otillbörlig rysk inblandning i det senaste amerikanska presidentvalet.

— Jag lyfte frågan om rysk inblandning i valet och tillbringade lång tid att prata om det, sade Donald Trump och fortsatte:

— Vi förde en fantastisk kampanj och det är därför jag är president. Vladimir Putin säger att det inte finns några bevis allt för en rysk inblandning och säger att han inte känner till all bakgrund, men att han ska ta reda på mer om situationen.

Journalisterna på plats upprördes av Trumps inställning i frågan och ifrågasatte hans uttalanden. Men Putin visste snabbt att ge svar på tal:

— Vi ska vägledas av fakta. Kan du ta upp någon fakta som bevisar inblandning? frågade den ryske presidenten.

— President Putin säger att det inte är Ryssland. Jag ser ingen anledning varför det skulle vara så, fyllde Trump i.

Efter det senaste amerikanska presidentvalet spreds fake news om att Ryssland och Putin skulle sitta på känslig information om ett besök som Trump ska ha gjort i Moskva långt innan han blev president. När journalister ställde frågor om detta ska hela salen ha fyllts med skratt.

— Om de hade haft det [känslig information] skulle det ha varit ute för länge sedan, replikerade Trump.

En samlad judiskägd världspress upprörs nu över den uppenbart förbättrade relationen mellan den ryske och den amerikanske presidenten och antyder att Trump i och med detta ska ha förrått sitt eget land.

Även Trumps politiska motståndare – inklusive partikamrater inom Republikanerna – ogillar starkt att mötet inte gick som de velat. En av dessa är senatorn Jeff Flake som efter mötet beklagade sig på Twitter:


I början av sommaren genomförde Trump även ett historiskt möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore. Även detta möte retade globalistiska krafter, då Trump även denna gång lyckades skapa betydligt ljummare relationer mellan ledarnas respektive länder, som bara några månader tidigare regelbundet hotat varandra med kärnvapenattacker.

Källa:
Trump litar mer på Putin – än på sin egen underrättelsetjänst


  • Publicerad:
    2018-07-16 20:20